Locuitorii din regiunea ucraineană Luhansk, ocupată în mare parte de Rusia, spun că observă, în ultima vreme, o intensificare a încercărilor ofițerilor ruși de a recruta studenți pentru servicii contractuale în forțele armate ruse.
„Mi-au spus că, dacă semnez un contract și nu sunt mobilizat, am șanse mai mari să supraviețuiesc” războiului Rusiei împotriva Ucrainei, spune Anton, un student în vârstă de 20 de ani din Luhansk.
Cum finalul războiului – în care, conform estimărilor americane, de la debutul invaziei pe scară largă a Ucrainei și până acum, au murit deja sau au fost răniți peste 315.000 de bărbați– nu se întrevede, guvernul Federației conduse de Putin vrea să mențină sau să crească numărul soldaților.
Pentru că vrea să evite o mobilizare precum cea din 2022, care a dus la exodul din Rusia a sute de mii de oameni, guvernul caută să angajeze soldați pe bază de contract, astfel încât să ajungă, în 2024, la 1,32 milioane de militari.
În decembrie 2023, Serghei Șoigu, ministrul de atunci al Apărării, vorbea despre cifra de 745.000 – personal contractual – asta era, conform agenției de presă de stat, TASS, ținta pentru finalul lui 2024.
Eforturile de recrutare și încorporare rusești nu se limitează la teritoriul rus.
Deși, conform regulilor internaționale, e ilegal, armata rusă caută soldați și în cele cinci regiuni pe care Moscova pretinde, fără nicio bază, că le deține: Donețk, Luhansk, Zaporjie, Herson și Crimeea.
Mai mulți tineri din regiunea Luhansk – aflată în mare parte sub control rus – intervievați de reporterii de RFE/RL Donbas.Realities, declară că unversitățile și institutele au devenit locuri favorite de recrutare ale forțelor rusești.
Serhi are 20 de ani și e student la un institut din Luhansk. El spune că afișele de recrutare pentru contracte cu armat au ajuns să fie „normale” pe pereții școlii, fiind expuse lângă orar.
„Obișnuiam să glumim între noi că asta ne motivează: «Dacă nu înveți, te duci la război»”, spune Serhi, care, precum toți intervievații, ne-a rugat să-i folosim doar prenumele, de teama represaliilor.
„Standarde sovietice”
Afișele de recrutare țintesc studenți săraci și promit cazare gratuită, asigurare medicală și cel puțin o lună de concediu plătit în fiecare an. Plata variază, în funcție de grad și activitate, iar bonusul la semnare e de 195.000 de ruble (2.150 de dolari americani).
Ca să „vândă” contractele, ofiterii ruși pozitionați „special” lângă unul dintre institutele din Luhansk îi abordează pe studenți în pauze sau după ore, cerându-le o țigară sau un foc, povestește Anton, care studiază acolo.
Ofițerii „îți spun ce viitor luminos te așteaptă dacă mergi la luptă” și afirmă că soldații cu contract din Armata Rusă sunt „tratați cu respect, apreciați si protejați”, povestește Anton.
Într-o postare de pe social media, de pe 10 aprilie, a ministerului britanic al Apărării scrie că armata rusă „încearcă să recruteze 400.00 de soldați cu contract în 2024”. Ministerul rus al Apărării spunea la începutul lui aprilie că, de la începutul anului, mai mult de 100.000 de oameni au semnat deja contracte.
Nu există cifre oficiale referioare la câți bărbați din zonele ocupate de Rusia din Ucraina au răspuns deja la această campanie de recrutare.
În ianuarie, guvernul rus a ușurat procesul de înrolare – a redus examenul medical obligatoriu format din două părți la o singură examinare, făcută la unitatea militară a recrutului.
Igor, un recrutat din regiunea Luhansk, care e în prezent într-o unitate de antrenament, spune că oficialii Armatei Ruse urmează „standardele sovietice” și sunt deciși să-și facă cotele de recrutare fără să se împiedice de examinările medicale.
„Mergi și le spui: «Vreau un contract»”, povestește Igor. „Nici măcar nu te verifică. Te întreabă numai: «Deci, să scriu aici că ești sănătos?»”.
Anastasia, mamă din Luhansk, spune că „vânătoarea” tinerilor pentru contracte cu armata începe cu elevii de liceu de 16-17 ani. Eligibili sunt cei care au „pașapoarte rusești interne”, au împlinit 18 ani și au terminat liceul. Întregistrarea pentru serviciul militar e obligatorie de la 17 ani.
În ultimele luni, afirmă Anastasia, la școala fiului său, elevilor li s-a reamintit constant despre acest termen. Ca să-i încurajeze, adaugă ea, școala organizează întâlniri cu așa numiți eroi de război, care le spun elevilor „cât de important și de prestigios e să-ți aperi patria de naziști” – o referință evidentă la spusele lui Putin atunci când vorbește despre guvernul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Anastasia descrie aceste întâlniri ca fiind relaxate, „conversații normale”, dar fiul ei, spune ea, i-a povestit că discuțiile includ și întrebări delicate, cum ar fi dacă „sunt buni trăgători cu arma”.
Promisiuni deșarte
Dacă discursurile de vânzări și afișele nu funcționează, ofialii ruși folosesc și alte tactici pentru a crește numărul studenților care semnează contracte pentru a lupta, povestesc tinerii intervievați.
Conform legii ruse, impusă ilegal în zone ocupate din Ucraina, cei care au între 18 și 30 de ani și merg la facultate pot să-și amâne armata obligatorie de un an. Dar asta nu asigură protecție completă.
Studenții „pot fi simplu picați la finalul unui semestru, pentru că oficialii au trecut pe la universitate și au explicat că e nevoie de voluntari noi”, spune Anton.
Serhi a povestește pentru RFE/RL că Armata Rusa i-a recrutat pe unii dintre colegii lui care nu au trecut sesiunea de iarnă și i-a trimis la pregătire în regiunea rusească Belgorod, care se învecinează cu Luhansk.
„Sapă tranșee acolo”, dar „nimeni nu-i învață cum să lupte și cum să supraviețuiască”, spune el. „Stai și sapi”.
Foștii lui colegi se tem că vor fi trimiși pe front, adaugă Serhi. Deși Ministerul rus al Apărării susține că recruții nu luptă în Ucraina, locuitorii din Luhansk spun contrariul.
Anton afirmă că fratelui lui mai mare, recrutat în 2023, i-a fost promis un an de instrucție, dar a fost trimis „în câteva luni” la granița dintre regiunile Luhansk și Harkov.
„Bombardamente zilnice și luptă continuă – asta învață, nu instrucție”, comentează Anton.
Kievul le-a transmis ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși care luptă pentru Rusia să se predea „cu prima ocazie”.
Igor spune că 5-7 studenți din unitatea lui nu vor să lupte împotriva Ucrainei, dar cred că, după serviciul militar, nu vor fi trimiși direct pe front. Igor se îndoiește: ofițerii ruși i-au spus că, după instrucție, poate fi „chemat în orice moment”. După serviciul militar „ești încă ostatic”.
Contractele nu le oferă soldaților neexperimentați o mai bună protecție.
Anastasia spune că fiul unor vecini săraci a semnat un contract pentru momentul în care va împlini 18 ani, pentru că vrea să fie „ independent, în stare să se întrețină”.
„Părinții nu au refuzat”, spune ea. „L-au îngropat în câteva luni”.
Acest articol a fost publicat inițial pe rferl.rog și scris de Elizabeth Owen, pe baza documentării făcute de Olha Modina și RFE/RL Donbas.Realities
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.