Linkuri accesibilitate

Luni, ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Mazăre din Madagascar


 Radu Mazare
Radu Mazare

Curtea de Apel Bucureşti a expediat vineri către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale. Interimara de la Justiție Ana Birchall a anunţat dosarul are 600 de pagini care vor fi gata traduse până luni, fiindcă Mazăre este arestat doar pentru 6 zile.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.

Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (...) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autorităţile din Madagasca și a fost arestat pentru 6 zile.

Radu Mazăre mai este judecat în alte 3 dosare penale și mai este urmărit penal de procurorii DNA în alte câteva.

Cel mai recent, Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și 10 luni în dosarul Polaris.

În acest dosar, Mazăre este acuzat că a cerut mită 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding, a fostului deputat PSD Eduard Martin, pentru a-i cesiona serviciul de salubrizare al Constanței pe o perioadă de 25 de ani. Mazăre mai e acuzat că a cerut o altă mită, de 2 milioane de euro, pentru a emite autorizații pentru construirea unui mall în Constanța.

În acest dosar este judecat și condamnat în primă instanță și omul de afaceri Sorin Strutinsky, prin intermediul căruia Mazăre ar fi luat mita, precum și fostul deputat Eduard Martin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG