Linkuri accesibilitate

Soldați ruși în Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei care a fost intens bombardat. Rusia a anunțat că deține controlul orașului, cu excepția unei foste fabrici unde sunt trupe ucrainene.
Soldați ruși în Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei care a fost intens bombardat. Rusia a anunțat că deține controlul orașului, cu excepția unei foste fabrici unde sunt trupe ucrainene.

Masacrul rusesc din Ucraina | Ultimatum pentru Mariupol, ucrainenii nu cedează. Bombardament în Harkov, civili uciși

Rusia vrea să captureze integral primul mare oraș de la începerea războiului: Mariupol. În ultimele zile, a bombardat cu rachete cu rază lungă de acțiune Kiev, Harkov și Liov.

Orașul Mariupol a reprezententat principala țintă pentru armata lui Putin în ultimele zile. Soldații ruși le-au transmis un ultimatum ucrainenilor din orașul port de la Marea Azov: Vă predați sau muriți!

Președintele Zelenski a anunțat că nu va ceda Donbas-ul în schimbul păcii, iar luptătorii din Mariupol nu se vor preda. Putin vrea să cucerească cel puțin un oraș din Ucraina.

Papa Francisc a transmis un mesaj special pentru Ucraina la slujba de Înviere. Suveranul Pontif și-a încheiat mesajul spunând în ucraineană Hristos a Înviat!”. Un nou îndemn la pace a fost transmis duminică.

Rușii au bombardat cu rachete Harkov și Kiev. În primul oraș au fost omorâți trei civili și alte 13 persoane au fost rănite.

Încă un general rus a murit săptămâna aceasta pe frontul din Ucraina. Al optulea de la începutul războiului. Generalul Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a VIII-a a fost înmormântat, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Ucraina a cerut urgent mai multe arme pentru a se putea apăra în fața Rusiei.

Uniunea Europeană anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează principala bancă prin care se fac plățile către Gazprom.

Serghei Lavrov: Începe o altă etapă a operațiunii speciale în Ucraina

Într-un interviu acordat postului de televiziune India Today, citat de Sky News, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că noua etapă a „operațiunii speciale, care a intrat în cea de-a opta săptămână, ” va fi un „moment important”

„Începe o altă etapă a acestei operațiuni (în estul Ucrainei) și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, a spus el.

Alungată de forțele ucrainene în martie din regiunea Kievului, Rusia a relocat trupele în est și a lansat războiul pentru cucerirea regiunii Donbas. De asemenea, a lansat atacuri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei.

Luni seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană de-a lungul întregii linii de front din estul Ucrainei, în ceea ce el a numit „Bătălia din Donbas”.

Ministrul de externe al Ucrainei susține că Rusia va dori să cucerească Mariupol cu orice preț.

El a spus că orașul de la Marea Azov nu mai există practic, locul clădirilor fiind luat de dărâmături. Forțele ucrainene care au rămas să lupte și populația nu pot părăsi orașul din cauza încercuirii pe care au făcut-o rușii. Ministrul crede că rușii vor să distrugă orașul „cu orice preț".

Rusia a dat un ultimatum luptătorilor ucraineni din Mariupol, grupați în jurul fabricii Azovstal, și le-a cerut să se predea pentru a le fi cruțată viața.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina luptă în regiunea Donbas și că „nu are nicio intenție de a se preda”.

Într-un interviu difuzat duminică de CNN, Zelenski a spus că nu va lăsa Moscova să preia Donbasul și o parte din estul Ucrainei pentru a opri conflictul.

Liderul de la Kiev a adăugat: "Ucraina și oamenii săi sunt fermi. Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre".

Președintele Zelenski și premierul britanic s-au întâlnit pe 9 aprilie la Kiev
Președintele Zelenski și premierul britanic s-au întâlnit pe 9 aprilie la Kiev

Cel puţin cinci civili au fost ucişi, duminică, de artilerie şi rachete ale forţelor ruse în oraşul Harkov din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene.

Alte 13 persoane au fost rănite de armata rusă, susține guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

În total, trupele ruse au bombardat de 23 de ori mai multe zone ale capitalei regionale Harkov şi au încercuit sate din regiune.

Oleg Sinegubov i-a atenţionat pe locuitorii din Harkov să nu iasă din locuințe fără un motiv întemeiat.

Mașini și clădiri distruse în Harkov, al doilea oraș din Ucraina, după bombardamentul din 16 aprilie
Mașini și clădiri distruse în Harkov, al doilea oraș din Ucraina, după bombardamentul din 16 aprilie

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG