Sirenele au răsunat din nou în întreaga Ucraina, duminică dimineață, dar nu s-au înregistrat noi victime.
Rusia a transmis un ultimatum luptătorilor ucraineni din Mariupol: să depună armele până la ora 06.00 (ora Moscovei) pentru a-și salva viața, informează Reuters. „Vă predați sau muriți!"
Nu a existat un răspuns din partea Kievului la această amenințare.
La treizeci de minute după ultimatum, nu s-au înregistrat lupte în orașul port de la Mariupol, important punct strategic pe frontul de sud-est.
Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că a preluat controlul asupra orașului Mariupol și că un grup mic de luptători ucraineni a rămas în oțelăria Azovstal.
Mariupol a fost scena celor mai dure lupte de la începerea războiului și reprezintă o dramă umanitară. Orașul a fost încercuit de trupele Rusiei și s-ar putea să fie primul mare oraș care este capturat de la începerea războiului pe 24 februarie.
Potrivit ONU, în orașul care avea înainte de război 400.000 de locuitori se mai află 100.000 de persoane, care nu au însă acces la alimente, apă și căldură.
„Hristos a Înviat", s-a auzit la Vatican și în limba ucraineană.
Papa Francisc a avut un mesaj de pace la slujba de Înviere, la care au participat și trei parlamentari ucraineni.
„Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferința voastră", potrivit The Guardian.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, sâmbătă, statelor vestice să se pregătească pentru o eventuală utilizare de către Rusia a armelor sale nucleare. Mesajul a fost transmis într-un interviu acordat mai multor surse media ucrainene, relatează AFP.
„Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să îşi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta. Avem nevoie medicamente (n.r. – împotriva radiațiilor), de adăposturi antiaeriene”, a spus Zelenski pentru șase site-uri ucrainene.
Nu este pentru prima dată când președintele Ucrainei susține că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele din război.
Liderul de la Kiev a făcut, încă o dată, apel la țările occidentale să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a se putea apăra.
„Succesul armatei noastre pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ și important din punct de vedere istoric. Dar nu este suficient pentru a ne elibera teritoriul de ocupanți", a susținut președintele Zelenski.
O nouă tranșă din ajutorul militar american a ajuns în Ucraina, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN.
Președintele Biden a anunțat la începutul acestei săptămâni că a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari.
Liderul american a precizat că sprijinul va include noi arme adaptate atacului Rusiei pe frontul din estul Ucrainei.
Prin acest ultim ajutor suplimentar, SUA depășește suma de 3 miliarde de dolari în echipamente militare pentru Ucraina.
Rusia a anunțat că a doborât un avion ucrainean care transporta arme trimise de Occident spre Odesa, oraș din sud-estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al Apărării, dar nu a fost confirmat și de partea ucraineană.
În ultimele zile, rușii au bombardat constant mai multe obiective militare din Ucraina.
Rusia se pregătește să cucerească primul mare oraș de la începerea războiului: Mariupol, sud-estul Ucrainei.