Linkuri accesibilitate

Fostul ministru UDMR Cseke Attila a alocat bani pentru localitățile cu mulți maghiari pe ultima sută de metri a mandatului


UDMR a ieșit de la guvernare după ce i s-a propus să renunțe la Ministerul Dezvoltării, o sursă importantă de fonduri guvernamentale. În imagine: Kelemen Hunor (stânga) și Cseke Attila (dreapta).

Fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat 58 de contracte în programul „Anghel Saligny”, proiecte în valoare de 587 milioane de lei, în ultimele zile de mandat. Dintre cele 20 de proiecte mari de peste 10 milioane de lei, șapte s-au dus către localități cu etnici maghiari.

Controlul asupra Ministerului Dezvoltării a devenit miza principală în „rotativa” guvernamentală și, ulterior, cauza pentru ieșirea UDMR de la guvernare.

Cu programe în derulare de miliarde de euro, Ministerul Dezvoltării a fost adjudecat de Adrian Ioan Veștea, de la PNL.

La două zile de la demisia premierul Nicolae Ciucă și în timp ce avea loc preluarea Guvernului de către Marcel Ciolacu, fără UDMR, pe site-ul Ministerului Dezvoltării era publicată lista celor 58 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare totală de peste 587 de milioane de lei.

Întrebat de ce crede că liberalii au insistat atât de mult pentru a controla Ministerul Dezvoltării, fostul ministru Cseke Attila a răspuns că „PNL și PSD au refuzat” respectarea protocolului semnat.

„Ne-au împins în afara guvernării după un mandat profesional, de succes în fruntea Ministerelor Dezvoltării și Mediului. În rest, întrebați-i pe ei, care au fost motivele nerespectării protocolului”, a subliniat el.

7 din 20

Dintre cele 58 proiecte care au primit finanțare pe ultima sută de metri de mandat, 20 au valoare mare, adică de peste 10 milioane de lei.

Dintre cele 20, șapte au fost adjudecate de localități în care locuiesc mulți maghiari, în unele dintre ele chiar fiind majoritari.

Cele mai mari investiții, de peste 10 milioane de lei:

 • Șamșud, județul Sălaj - Modernizare drumuri de interes local – 10,3 milioane de lei;
 • Remetea, Bihor – Reabilitare și modernizare străzi, drumuri comunale – 12 milioane de lei;
 • Noșlac, Alba - Extindere reţea canalizare menajeră şi staţie de epurare – 14,1 milioane de lei;
 • Sălacea, Bihor - Modernizare străzi – 12 milioane de lei;
 • Sovata, Mureș - Asfaltare rețea stradală – 22 milioane de lei;
 • Beclean, Bistrița-Năsăud - Reabilitare și modernizare drumuri – 14,6 milioane de lei;
 • Luduș, Mureș - Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri – 22 milioane de lei;

Investiții în localitatea natală

Pentru localitatea natală, municipiul Marghita din județul Bihor, fostul ministru Cseke Attila a aprobat 20 milioane de lei pentru reparații de drumuri, lucrare cu finanțare prin proiectul „Anghel Saligny”.

Proiectul poartă denumirea „Reabilitare și modernizare străzi în localitățile aparținătoare municipiului Marghita, județul Bihor” și prevedea „drumuri publice din interiorul localităților categoria IV - lungimea 7,1 km”.

De asemenea, include „lucrări suplimentare pentru asigurarea accesului la proprietăți, trotuare, locurile de parcare, oprire și staționare, alte lucrări de artă”.

Întrebat cum de șapte localități cu mulți etnici maghiari au primit fonduri consistente în ultima zi de mandat, fostul ministru a răspuns pentru Europa Liberă că „nu e vorba de nicio aprobare a unor proiecte”, ci că este vorba despre o completare cu documentații complete a unor contracte deja aprobate.

„În programul Anghel Saligny sunt aprobate de anul trecut 4.681 de proiecte. De anul trecut, ministerul e în procedura de analiză a documentelor depuse, săptămânal s-au încheiat contracte de finanțare cu toți cei care au avut documentații complete, la zi fiind încheiate 1.446 de contracte. Așa s-a întâmplat și în această săptămână: încheierea de contracte de finanțare a proiectelor deja aprobate”, a fost răspunsul transmis de Cseke Attila.

„Am speranța că va continua în ritm susținut și în continuare, e o procedură și obligație legală a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, a completat el.

În prezent, fostul ministru Cseke Attila locuiește în Oradea, unde are un teren intravilan și o casă.

Prin programul Saligny, Oradea a primit finanțare pentru realizarea unui inel median, o centură ocolitoare a orașului, investiție care se ridică la 201 milioane de lei pentru 16 kilometri de drum cu două benzi, care cuprinde patru poduri, cu tunel și viaduct.

Județe fruntașe în atragerea de fonduri guvernamentale

Județul Bihor, cu o populație de 550.000 de locuitori, are investiții totale aprobate în valoare de 1,48 miliarde de lei.

Se numără astfel printre județele fruntașe din țară care au obținut bani pentru refacerea de drumuri, rețele de apă.

Suma este comparabilă cu cea atrasă de județul Iași, care a primit 1,51 miliarde de lei pentru investiții, deși are cu 200.000 de locuitori mai mulți.

Județul Harghita, locul de unde este liderul UDMR Kelemen Hunor, a primit prin proiectul „Anghel Saligny” finanțare pentru proiecte în valoare de 1,07 miliarde de lei, iar județul are doar 290.000 de locuitori.

Comuna Cârța, unde s-a născut liderul UDMR, a primit 10,2 milioane de lei pentru modernizarea drumului.

Și Covasna, alt județ majoritar cu populație maghiară, a contabilizat investiții de 1 miliar de lei, în condițiile în care județul are 200.000 de locuitori.

Județul Mureș a primit prin același program investiții de 1,44 miliarde de lei, la o populație de 520.000 de locuitori.

Programul „Anghel Saligny” presupune investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale, pentru realizarea de drumuri, canalizări și infrastructură de gaze. El a fost aprobat în septembrie 2021 de către fostul premier Florin Cîțu și se desfășoară sub coordonarea Ministerului Dezvoltării.

 • 16x9 Image

  Virgil Burlă

  Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG