Linkuri accesibilitate

Ultimul dans. Cel puțin 260 de morți la festivalul din Israel atacat de Hamas


Locul de desfășurare a Festivalului de muzică SUPERNOVA Sukkot Gathering, 8 octombrie 2023.
Locul de desfășurare a Festivalului de muzică SUPERNOVA Sukkot Gathering, 8 octombrie 2023.

Pe 7 octombrie, dimineața, în Israel, undeva nu departe de Fâșia Gaza, începea a doua și ultima zi a festivalului de muzică SUPERNOVA Sukkot Gathering, dedicat sărbătorii evreiești Sukkot. Trei mii de oameni cumpăraseră bilete pentru concerte. Tot pe 7 octombrie, dimineața, militanții grupului islamist palestinian Hamas lansau un atac masiv cu rachete asupra întregului teritoriu al Israelului. În ciuda faptului că urmele rachetelor de interceptare israeliene încep să se vadă pe cer, oamenii nu le acordă importanță și continuă să danseze. Militanții invadează zonele care se învecinează cu Fâșia Gaza.

Participanții la festival încep să fugă ca să scape de moarte abia după o oră, când sirenele și notificările de pe mobile vor fi confirmat invazia Hamas.

Aproximativ două minute mai târziu, militanții palestinieni coboară din mașini și deschid focul asupra mulțimii. Participanții la festival încearcă să fugă cu autoturismele.

Unii dintre ei vor fi luați ostatici și duși pe teritoriul controlat de Hamas, în timp ce alții vor fi uciși pe loc: în total, au murit cel puțin 260 de oameni. Despre soarta multora nu se știe nimic în acest moment. Există însă și câțiva care au reușit să scape.

RFE/RL a vorbit cu supraviețuitori care reconstituie firul evenimentelor.

„Am fost doar ținte în poligonul lor de tragere”

Festivalul de muzică sci-trance Universo Paralello Israel Edition se desfășura în deșertul Negev, în zona kibuțului Reim, la câțiva kilometri de granița cu Fâșia Gaza.

Raz Cohen, un israelian care a ajuns la festival cu trei ore înainte de atac, povestește că tirurile de rachete din Gaza au început în jurul orei 6 dimineața. Participanții la festivalul și-au zis că bombardamentele din sudul Israelului sunt evenimente frecvente, așa că nu le-au acordat atenție.

Oamenii dansează în timp ce pe cer se văd urmele rachetelor trase de sistemul israelian de apărare.

Erau, pur și simplu, prinși în capcană.

Sirenele au sunat o oră mai târziu, simultan cu primirea unor notificări pe telefoane care transmiteau că „teroriștii au invadat teritoriul Israelului”.

Mama lui Raz i-a scris și ea, încercând să-și avertizeze fiul.

„Eram foarte aproape de graniță. Când a sunat alarma, poliția le-a spus tuturor celor de la festival să urce în mașini și să plece. Am decis să rămânem în zona deschisă, pentru că acolo, la ieșire, era blocaj de trafic din cauza afluxului de oameni. Eram, pur și simplu, prinși în capcană. Literalmente două minute mai târziu, am auzit focuri de armă în parcare și pe drumul de lângă intrarea în festival”, își amintește Raz.

Ieșirea de la festival despre care vorbește Raz.
Ieșirea de la festival despre care vorbește Raz.

Imediat, prietenul lui și alte trei persoane s-au ascuns sub una dintre scene. Zece minute mai târziu, o mulțime de oameni era deja adunată acolo. Unul dintre participanții la festival a fugit spre ei și le-a spus că se apropie militanții și că, prin urmare, trebuie să plece.

Unul dintre teroriști a prins o femeie și a înjunghiat-o mortal.

„Am fost separați de un alt prieten de-al nostru. Nu știam nimic despre soarta lui. A trebuit să ieșim și să fugim”, spune Cohen.

„În același timp, drumul spre Israel a fost tăiat, așa că am fugit spre Gaza. Cred că două sute dintre noi au fugit. Imaginați-vă 200 de oameni alergând într-o zonă deschisă. Teroriștii au început să tragă din spatele nostru. Oamenii au căzut la pământ: gloanțele veneau din spate în cap, în picioare, brațe, spate.

Unul dintre teroriști a prins o femeie și a înjunghiat-o mortal. Am văzut o mulțime de cadavre împrăștiate peste tot. Am continuat să alergăm. La urma urmei, deveniserăm ținte în poligonul lor de tragere.”

Una dintre victime a filmat primele minute ale atacului. Filmul arată că poliția încearcă să îi salveze pe unii dintre participanții la festival.

Mă uitam drept la el.

Raz și un prieten au fugit într-o râpă mică de lângă un pârâu și s-au ascuns în tufișuri, la aproximativ un kilometru și jumătate de Fâșia Gaza.

„În timp ce ne ascundeam în tufișuri, unul dintre teroriști s-a apropiat foarte mult. Stăteam întins pe burtă chiar sub un tufiș. S-a uitat fix la locul unde eram noi. Am încercat să mă ascund și să nu respir. Mă uitam direct la el. Simțeam că mă privește în ochi. M-am rugat să nu mă vadă. 10 secunde a durat secvența. Nu m-a văzut și a plecat. Dar, sincer, eram sigur că voi muri.

În timp ce ne ascundeam, am decis să fac o fotografie cu prietenul, pentru cazul în care vom supraviețui. Este singura fotografie pe care o am de la acel festival”, își amintește Raz.

Raz Cohen (stânga) și prietenul său se ascund în tufișuri de militanții Hamas.
Raz Cohen (stânga) și prietenul său se ascund în tufișuri de militanții Hamas.

Un camarad pe care Raz și prietenul lui l-au pierdut la începutul atacului a fost salvat patru ore mai târziu. Raz și prietenul său au fost salvați după șase ore.

Tânărul și-a trimis locația tatălui și prietenilor săi, care lucrează în armată, imediat ce el și tovarășul său s-au ascuns în tufișuri, dar IDF nu a avut cum să-i evacueze. Potrivit victimei, în zona festivalului se aflau aproximativ 200 de militanți.

Ce se știe până acum despre soarta participanților la festival?

260 de cadavre au fost deja găsite în zona festivalului. 450 de voluntari căută în continuare supraviețuitori și victime. Numărul morților ar putea crește, spune presa locale. Soarta multor oameni rămâne necunoscută - ei sunt înregistrați pe o lista a persoanelor date dispărute.

Rudele aduc fotografii cu cei dragi și obiecte din care specialiștii poliției pot extrage material ADN. E foarte posibil ca unii dintre supraviețuitori să fi fost duși în Fâșia Gaza.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Corpurile participanților la festival.
Corpurile participanților la festival.

Numărul total al prizonierilor și ostaticilor deținuți de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian este de peste 130, potrivit informațiilor transmise de aceste organizații. Numărul real al militarilor și civililor israelieni duși în teritoriile controlate de militanți ar putea fi mai mare.

Unul dintre ostatici este o studentă israeliană de 25 de ani, Noa Argamani, care a venit la festivalul de muzică împreună cu iubitul ei, Avinatan Ohr.

Cei doi s-au ascuns de militanți timp de câteva ore. Tinerii și-au trimis locația unui prieten și le-au cerut soldaților israelieni să-i salveze.

„Noa și cu mine ne ascundem aici. Spune-le că o bandă de 20 de oameni caută să prindă tineri și să-i omoare”. Ohr a încetat să mai răspundă la ora locală 10:00, la trei ore după începerea atacului.

Mai târziu, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip care arată militanți Hamas luând pe motocicletă o fată care striga „Nu mă ucideți!”, în timp ce iubitul ei era condus pe drum cu mâinile legate la spate.

A doua zi, un nou videoclip cu Noa a fost publicat pe un canal legat de Hamas, în care ea e ținută ostatică de militanți. Textul postării spune: „O femeie soldat în Gaza😂”. Nu se știe unde sau când a fost filmat videoclipul. De asemenea, nu există informații despre soarta lui Avinathan.

O altă fată dusă în Fâșia Gaza este o turistă de 30 de ani din Germania, Shani Louk. Mama ei a identificat-o într-un videoclip publicat de militanți.

Femeia - care pare inertă, are picioarele rupte și o rană la ceafă, asemănătoare unei găuri de glonț - este plimbată într-o camionetă pe străzile din Gaza, în uralele mulțimii. La finalul filmării, se vede cum un tânăr din mulțime urcă peste partea laterală a mașinii și scuipă pe capul ei.

Și un cetățean rus, Andrei Kozlov, în vârstă de 27 de ani, care lucra ca agent de securitate la festival, este dat dispărut.

Ultima dată când Andrei a luat legătura cu tatăl său a fost în dimineața zilei de 7 octombrie, când i-a scris părintelui că aude focuri de armă peste tot. Prietenii lui Andrei au început să-l caute, au predat poliției probe din ADN-ul său, iar informațiile despre el au fost adăugate într-o bază de date a persoanelor dispărute.

Andrei Kozlov
Andrei Kozlov
Articol de Evgheni Legalov, tradus din limba rusă.
XS
SM
MD
LG