Linkuri accesibilitate

Ultimul procuror supravieţuitor al procesului de la Nürnberg a murit la 103 ani. El se născuse în 1920 în România


Născut în România, Benjamin Ferencz a fost ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg din Germania.
Născut în România, Benjamin Ferencz a fost ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg din Germania.

Benjamin Ferencz, ultimul din procurorii de la Nurnberg, a decedat la vârsta de 103 de ani, după o viaţă dedicată justiţiei internaţionale, a anunţat fiul său sâmbătă, relatează Reuters.

Acesta a murit „liniştit, în somn","din cauze naturale", vineri seara, într-o rezidenţă cu asistenţă medicală pentru persoane în vârstă din Florida, a spus Donald Ferencz.

„Dacă tatăl meu ar fi putut face o ultimă declaraţie, sunt sigur că ar fi spus: „lege, nu război", a adăugat el.

La doar 27 de ani, Benjamin Ferencz a condus acuzarea din partea Statelor Unite în timpul procesului grupării paramilitare Einsatzgruppen din 1947.

Un număr de 22 de lideri ai acestor unităţi mobile de exterminare, care urmau avansului german în Europa de Est, au fost condamnaţi după dezvăluirea dimensiunii crimelor comise.

Pe baza arhivelor naziste, Ferencz a estimat la peste un milion de evrei - bărbaţi, femei şi copii - numărul victimelor acestui „Holocaust prin gloanţe".

Procurorul a declarat în faţa instanţei că ofiţerii acuzaţi au dus la îndeplinire în mod metodic planuri pe termen lung de exterminare a grupurilor etnice, naţionale, politice şi religioase care erau „condamnate în mintea naziştilor".

„Genocidul - exterminarea unor întregi categorii de fiinţe umane - a fost un instrument principal al doctrinei naziste", a arătat Ferencz.

Toţi inculpaţii au fost condamnaţi, iar 13 dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Acesta a fost primul caz din cariera lui Ferencz.

Născut în Transilvania

Născut în Transilvania în 1920 din părinţi evrei, alături de care a plecat, la vârsta de 10 luni, în Statele Unite, Benjamin Ferencz a crescut în Manhattan şi a studiat dreptul la prestigioasa Universitate Harvard.

Mobilizat în timpul celui de-al doilea război mondial, el a fost mai întâi trimis pe câmpul de luptă în Europa, după care a fost însărcinat cu strângerea de dovezi ale crimelor naziste.

Într-o carte publicată în 1988, el a explicat că a fost marcat pentru totdeauna de eliberarea lagărelor morţii.

„Nu voi putea uita niciodată priveliştea mortală a cuptoarelor din crematorii şi a trupurilor scheletice, îngrămădite ca lemnele de foc", a scris el.

La întoarcerea în viaţa civilă, a fost recrutat pentru a lucra în echipa de procurori americani de la Nurnberg, oraş din Bavaria unde aliaţii au judecat, în timpul a 13 procese, crime naziste, punând bazele unui sistem internaţional de justiţie penală.

A lucrat ulterior în Europa la programe destinate acordării de compensaţii victimele persecuţiei naziste.

Întors în Statele Unite, s-a dedicat practicii private a dreptului. Tulburat de războiul din Vietnam, s-a dezangajat treptat în anii 1970 pentru a scrie şi a milita în favoarea înfiinţării unei curţi penale internaţionale.

O prezenţă mai discret în ultimii ani, el a acordat în luna mai un interviu rar canalului CBS, în care a afirmat că preşedintele Vladimir Putin este „un criminal de război" şi că Rusia ar trebui judecată de justiţia internaţională pentru „agresiunea" comisă împotriva Ucrainei.

XS
SM
MD
LG