Linkuri accesibilitate

Ultimul vot în Parlamentul European înainte de Brexit


Prim-ministrul britanic Boris Johnson

Parlamentul European are programat miercuri votul pentru acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, la dezbatere sunt invitați președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Potrivit agendei Parlamentului European, votul este programat la ora 18.00.

Raportor pentru Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice este belgianul Guy Verhofstadt (Renew Europe).

Este un pas formal, necesar pentru intrarea în vigoare a acordului, pentru aprobarea lui fiind nevoie de o majoritate simplă a voturilor exprimate. După votul din Parlamentul European, Acordul mai trebuie votat, cu majoritate calificată, în Consiliu.

Mai sunt două zile până când Marea Britanie va părăsi Uniunea. Vineri, 31 ianuarie, la miezul nopții, are loc ceea ce a fost numit Brexit, urmând o perioadă de tranziție, de 11 luni, de negociere a viitoarei relații Marea Britanie-UE.

În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre. 46 de locuri rămân vacante, în așteptarea unor noi state membre.

Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.

După Brexit, Marea Britanie devine, în relația cu Uniunea Europeană, o „țară terță” - un stat non-UE. Un vecin apropiat și un partener important pentru comerț și securitate, dar în afara clubului de piață unică din Europa, notează AFP.

Pe 24 ianuarie, prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson a salutat semnarea acordului, numindu-l „un moment fantastic.”

Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG