Linkuri accesibilitate

Ucraina marchează un an de la atrocitățile făcute de armata rusă la Bucea


Morminte ale unor persoane neidentificate ucise de soldații ruși în timpul ocupației rusești la Bucea/suburbie a Kievului, la cimitirul orașului
Morminte ale unor persoane neidentificate ucise de soldații ruși în timpul ocupației rusești la Bucea/suburbie a Kievului, la cimitirul orașului

Pe 31 martie, Ucraina marchează un an de când forțele rusești s-au retras din Bucea, lăsând în urmă sute de cadavre de civili uciși pe străzile orașului de navetiști din apropierea capitalei, în ceea ce Kievul a numit „masacrul de la Bucea” și una din multele crime făcute de Rusia care a invadat Ucraina total, fără să-i declare război și fără să fie provocată, pe 24 februarie 2022.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit masacrul de la Bucea „simbol al atrocităților” comise de armata rusă în Ucraina.

„Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toți cei vinovați", a spus Zelenski.

În timp ce armata rusă a fost nevoită să părăsească în grabă Bucea și Irpin, un alt oraș de la periferia Kievului, după o încercare eșuată de a captura capitala Ucrainei, imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile Bucei au stârnit un val de șoc și condamnare internațională.

Rusia a negat permanent că ar fi autoarea atricităților de la Bucea, susținând că sunt doar „înscenări” ale Ucrainei.

Oficialii ucraineni estimează că numai în Bucea au fost găsite aproximativ 400 de cadavre de civili și 1.000 în întreaga regiune din jurul Kievului.

Multe dintre cadavre au fost îngropate în gropi comune.

Anchetatorii ucraineni și internaționali au deschis o anchetă cu privire la crimele de război din Bucea, Irpin și alte localități din Ucraina unde au fost comise masacre.

„Acum un an, Ucraina a eliberat Bucea și lumea s-a trezit cu adevărata față a ocupației ruse. Bucea este o scenă a crimei și un simbol pentru toate crimele rusești - ucideri în masă, deportări, ștergerea unor orașe întregi", a spus premierul estonian Kaja Kallas într-un tweet pe 31 martie.

„Nu există cale de întoarcere – Rusia va fi trasă la răspundere”.

Între timp, prim-miniștrii a trei țări UE - Slovacia, Slovenia și Croația - au sosit la Kiev pe 31 martie într-o vizită neanunțată anterior, programată să coincidă cu comemorarea masacrului de la Bucea.

În imagini, mâna Irinei Filkina, cu unghiile proaspăt lăcuite înainte de a fi omorâtă de trupele rusești.

Eduard Geger, Robert Golob și Andrej Plenkovich au participat la un summit de la Kiev numit Bucea: Responsabilitatea Rusiei pentru crimele din Ucraina.

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost la Kiev pe 31 martie pentru a comemora atrocitățile de la Bucea.

„La un an de când trupele ruse au comis masacrul din Bucea, am revenit în acest loc pentru a onora victimele nevinovate - bărbați, femei, părinți și copii - sute de oameni uciși, mulți alții violați și torturați cu o cruzime de neimaginat. Nimeni nu credea că ororile despre care am citit în manualele de istorie pot avea loc și acum, pe continentul nostru, chiar în țara vecină. Aceste crime împotriva umanității trebuie oprite și pedepsite!”, a scris liderul moldovean pe pagina sa de Facebook.

„Moldova sprijină puternic vecinii și prietenii noștri din Ucraina. Când a venit războiul, am fost alături de toți ucrainenii care fugeau de război. Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiați, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță”, a spus Maia Sandu în discursul susținut la eveniment.

Între timp, luptele dintre forțele ucrainene și ruse pentru controlul asupra orașului Bahmut și a altor orașe cheie din regiunea de est a Donețk continuă fără încetare, pentru că Harkovul a fost atacat cu rachete și drone și noaptea trecută, așa cum a anunțat armata ucraineană pe 31 martie .

Rusia a vizat infrastructura civilă din orașul Harkov cu nouă lovituri de rachete lansate de la sistemele aer-sol S-300 și 10 drone Shahed de fabricație iraniană, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic, adăugând nouă drone au fost distruse.

Cel puțin cinci civili au fost răniți, au spus autoritățile.

„Inamicul continuă să ignore legile și obiceiurile războiului, folosind tactici teroriste împotriva cetățenilor pașnici ai țării noastre”, a spus armata.

Cel puțin cinci civili au fost răniți, au spus autoritățile.

„Inamicul continuă să ignore legile și obiceiurile războiului, folosind tactici teroriste împotriva cetățenilor pașnici ai țării noastre”, a spus armata.

Artileria ucraineană vizează arme blindate rusești la o distanță de până la 28 de kilometri în lupta în curs pentru Bahmut. Folosind un tun autopropulsat capturat, un echipaj de artilerie ucrainean încearcă, de asemenea, să distrugă posturile de comandă rusești.

„Am nimerit după câteva ajustări”. Artileria ucraineană vânează obuzierele rusești la Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

În regiunea de sud Herson, trupele rusești au bombardat așezările din zonă de 64 de ori în ultima zi, ucigând o persoană și rănind două, a informat administrația militară regională pe 31 martie.

Luptele grele au continuat în și în jurul orașului Bahmut, unde apărătorii ucraineni au respins 22 de atacuri în ultimele 24 de ore și în Avdiivka, Lîman și Mariinka.

Un civil a fost ucis și alți șase au fost răniți de bombardamentele rusești în zona din jurul orașului Bahmut, a scris guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirylenko, pe Telegram pe 31 martie.

Bahmut, un oraș minier cu o populație antebelică de 70.000 de oameni, a devenit epicentrul ofensivei Rusiei pentru controlul estului Ucrainei. Aproximativ 2.000 de civili au rămas în orașul care a fost practic distrus.

În sudul Ucrainei, orașul Zaporojie a fost vizat de bombardamentele rusești din timpul nopții, care au deteriorat infrastructura civilă, a informat secretarul Consiliului Local al orașului, Anatoli Kurtev, pe Telegram.

Kurtev a spus că nicio persoană nu a fost rănită.

Articol realizat de RFE/RL pe baza unor relatări Reuters, AFP și dpa
XS
SM
MD
LG