Linkuri accesibilitate

Un armistițiu total a intrat în vigoare în estul Ucrainei


Soldat în zona de conflict de lângă Donetsk
Soldat în zona de conflict de lângă Donetsk

Un armistițiu total între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși a intrat în vigoare în estul Ucrainei, zonă devastată de conflictul iscat din 2014.

Armistițiul a intrat în vigoare la miezul nopții, la câteva ore după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a discutat cu Vladimir Putin despre conflictul din regiune.

Ambii și-au exprimat sprijinul privind armistițiul care a fost agreat săptămâna trecută în cadrul negocierilor dintre Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Administrația Zelenski a arătat că președintele ucrainean i-a transmis lui Vladimir Putin că sunt necesari noi pași precum eliberarea cetățenilor ucraineni din estul Ucrainei, Crimeea sau Rusia.

Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a afirmat că decizia Kievului de a organiza alegeri regionale în 2020 contrazice acordurile de pace de la Minsk menită să rezolve conflictul.

Dacă este menținut, armistițiul are rolul de a „deschide drumul spre implementarea altor clauze" din acordul de pace de la Minsk, potrivit administrație prezidențiale de la Kiev.

Zelenski a fost ales în urmă cu un an și în baza promisiunilor că va rezolva conflictul din regiunile estice Donetsk și Lugansk.

Germania și Franța au mediat între cele două state de la semnarea acordului de pace în Minsk în 2015, dar eforturile de implementare a acordului au eșuat până în prezent.

Liderii celor patru state s-au întâlnit la un summit la Paris în decembrie 2019 pentru a reînvia negocierile de pace, întâlnire ce a condus la o serie de schimburi de prizonieri.

Neînțelegeri rămân privind calendarul organizării de alegeri locale, controlul asupra granițelor în regiunile controlate de separatiști, retragerea trupelor rusești și dezarmarea separatiștilor.

Moscova neagă că are trupe în estul Ucrainei.

Relația dintre Ucraina și Rusia este tensionată din februarie 2014 când protestele cunoscute generic drept Euromaidanul au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovic.

Rusia a anexat peninsula Crimeea la scurt timp și a sprijin grupările separatiste din estul Ucrainei, conflict care a generat circa 13.200 de decese.

XS
SM
MD
LG