Linkuri accesibilitate

Un cetățean chinez audiat de DNA în dosarul Coldea apare și într-un caz de trafic de minore (Hotnews)


Fostul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea
Fostul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea

Procurorii anticorupție au audiat miercuri în dosarul Coldea un om de afaceri chinez, Wang Yan, creierul cazului Shanghai, o rețea de trafic de tinere din China, unele minore, exploatate sexual în beneficiul și sub protecția unor polițiști, procurori și ofițeri SRI.

Potrivit informațiilor furnizate de postul de televiziune Aleph News, Wang Yan a fost audiat miercuri de Direcția Națională Anticorupție, iar informația a fost confirmată pentru Hotnews.ro din surse judiciare.

Cazul Shanghai a fost o afacere de trafic de minore, trafic transfrontalier și spionaj descoperită de SRI, MAI și DIICOT în 2005.

Fete din familii nevoiașe erau aduse la București, închise în apartamente cu gratii și silite să întrețină relații sexuale cu bărbați influenți. Printre beneficiarii exploatării fetelor, unele minore, se numărau ofițeri români care protejau rețeaua de chinezi, special concepută ca să facă bani din traficarea oamenilor din China în Uniunea Europeană.

Justiția română a investigat rețeaua, dar nici Wang și nici protectorii români indicați de fete în fața procurorilor DIICOT n-au ajuns în instanță, scrie Hotnews.ro.

Mai mulți cetățeni chinezi prezenți în România au exploatat sexual fetele sub paravanul unui salon de masaj al restaurantului Shanghai, de pe strada Ion Minulescu 38 din Sectorul 3, din București. Rețeaua era patronată de același Wang Yan, audiat miercuri în dosarul Coldea. Omul de afaceri Cătălin Hideg, denunțător al fostului adjunct al șefului SRI, le-ar fi spus procurorilor că Wang Yan e cel care i-a făcut legătura cu Florian Coldea, scrie publicația.

Wang Yan, care a primit și un nume românesc, Alexandru Ioan. a fost considerat de SRI „pericol pentru siguranța națională”, iar în 2013 i-a fost retrasă cetățenia română. El a revenit în 2014 în România cu drept de ședere pe 5 ani.

Alți ofițeri SRI, polițiști și procurori DIICOT au investigat, au documentat, au filat rețeaua și au prins-o în decembrie 2005. Dar numai câțiva chinezi și „peștii” au fost trimiși în instanță și condamnați. Restul dosarului, care îi privea pe ofițerii români complici și pe alți chinezi „grei”, a fost mușamalizat, dar redescoperit de reporterii de investigații la începutul anului 2018. Dar, mai apoi, procurorii DIICOT au lăsat cazul baltă. Iar unele dintre fete, care-i expuseseră pe ofițerii protectori, au fost bătute de mafioți, arată Hotnews.ro.

Parchetul General a recunoscut că dosarul referitor la ofițerii români care au protejat rețeaua a fost clasat pe repede înainte: „Nu s-au administrat alte probe în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt”, transmitea Parchetul General pe 1 februarie 2018.

Mai mult, doi dintre ofițeri și Wang Yan i-au dat în judecată pe jurnaliștii de investigație, iar Wang Yan a invocat legea presei din Republica Socialistă România pentru a cere condamnarea lor. În final, jurnaliștii au câștigat toate cauzele de pe rol.

În ceea ce-l privește pe Wang Yan, după ce în 2013 SRI l-a declarat pericol pentru siguranța națională și i-a retras cetățenia română, jurnaliștii de investigații au descoperit că în noiembrie 2014 a primit drept de ședere pentru 5 ani în România, iar în aprilie 2018, Wang Yan avea exclusivitate pe contractul de la Cuprumin. El reprezenta un grup de firme din China în relația contractuală cu firma românească de stat, potrivit Tolo.ro.

Cupru Min are 60% din rezervele de cupru ale țării și scoate 100% din producția curentă, pentru că nu mai există o altă mină de cupru funcțională.

Generalii Florian Coldea, fost adjunct al șefului Serviciului Român de Informații, și Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice din SRI, sunt cercetați de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

Procurorii susțin că cei doi i-au promis omului de afaceri Cătălin Hideg că nu va face închisoare, în schimbul unei sume de 600.000 de euro, oferită de Hideg prin intermediul unui avocat.

În dosarul deschis de DNA, Coldea a afirmat că este nevinovat și că are încredere în justiție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG