Linkuri accesibilitate

Un convoi de 12.500 de oameni a intrat în România, prin Ungaria. Ce se întâmplă cu ei


Ungaria a permis trecerea românilor dinspre Austria spre România, după ce a interzis accesul străinilor.
Ungaria a permis trecerea românilor dinspre Austria spre România, după ce a interzis accesul străinilor.

Un convoi de aproximativ 12.500 de persoane care au primit undă verde să traverseze Ungaria, după ce rămăseseră blocate pe teritoriul Austriei, au intrat în România până joi dimineață.

Oamenii au intrat în țară pe la vama Nădlac II, cu aproximativ 4.600 de autovehicule, conform Poliției de Frontieră Arad, citată de Agerpres.

Ungaria a blocat accesul cetățenilor străini pe teritoriul său, ceea ce a dus la o criză la granița cu Austria, unde s-au adunat și mii de români care voiau să ajungă înapoi în România. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a intervenit pentru a debloca situația și a obținut acordul Ungariei, care a permis mașinilor cu români să tranziteze Ungaria, pe timpul nopții, pe un culoar unic creat pe șosea.

În dimineața de joi, în vama de la Nădlac II mai erau încă în așteptare câteva sute de persoane, timpii de așteptare pentru trecerea frontierei ridicându-se la 3 ore, conform Agerpres.

Dintre românii care au intrat în țară cu acest convoi, în jur de 180 de persoane au fost duse în carantină, iar circa 10.000 au fost trimiși în izolare la domiciliu. Restul persoanelor sunt cetățeni străini care vor doar să tranziteze România, în special către Bulgaria și Moldova.

România a triplat numărul polițiștilor de frontieră la Nădlac, pentru a face față numărului mare de persoane care se întorc în țară, au anunțat autoritățile.

Ungaria a făcut o excepție de la măsurile stricte de închidere a granițelor, permițând românilor, dar și altor cetățeni străini care doreau să tranziteze țara către România, să circule pe un culoar creat de autoritățile ungare. Accesul a fost permis doar între 17 martie, ora 21.00 și 18 martie ora 5.00.

România a preluat oamenii prin vămile Nădlac I și II, Borș și Cenad, conform Grupului de Comunicare Strategică.

Miercuri, 100 de români au revenit din Malta și Egipt, iar joi dimineață 89 de cetățeni români au revenit din Spania, după ce au rămas blocați pe aeroportul din Barcelona ca urmare a suspendării liniilor aeriene directe, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG