Va fi un spectacol, spun astronomii, prin felul în care vom percepe dimensiunea și strălucirea satelitului natural al Pământului.
„Este una din zilele din an când avem lună plină seara și luna se vede toată noaptea. Luna răsare când apune soarele și apune când răsare soarele, deci este toată noaptea pe cer. Cel mai bine, dacă oamenii vor să vadă luna, e să se uite la miezul nopții, spre sud. Luna va fi mai jos de orizont, așa că va părea mai mare, așa cum pare și soarele la răsărit, pare mare”, spune astronomul Adrian Șonka.
Potrivit specialiștilor, vom asista la două evenimente astronomice care se vor petrece la mică distanță: apariția lunii pline și momentul în care se va apropia cel mai tare de planeta albastră.
Totuși, pe cer nu vom vedea o lună albastră. Numele este mai degrabă o poreclă și este legat de raritatea evenimentului, care se întâmplă o dată la câțiva ani, și nu de culoarea sa.
Ultima superlună albastră a putut fi văzută pe cer în 2009, iar următoarea, după cea de acum, își va face apariția în 2037, după estimările astronomilor.
Unele voci vorbesc și despre efecte. În timpul unei superluni, de exemplu, mareele sunt mai pronunțate, iar asta ar putea afecta activitățile maritime.
Fenomenul poate influența și viața animalelor nocturne. Pentru că luna strălucește mai tare, acestea pot deveni agitate. Inclusiv unii oameni resimt schimbări de dispoziție și energie.
O superlună poate fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită.
Așadar, poate fi observată cu ochiul liber. Nu aveți nevoie de binoclu sau de telescop.
Mai multe, pe stirileprotv.ro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI