Victor Ponta, fost șef al PSD, a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, vineri, 18 august.
Prim-ministrul urmează să fie sfătuit de fostul său șef pe linie de partid în domeniul relațiilor economice internaționale, în care Victor Ponta spune că are expertiză din perioada în care el însuși era șef al Guvernului României.
Mutarea nu prea este însă pe placul liberalilor - parteneri de guvernământ ai PSD - care vor dezbate subiectul într-o ședință a Biroului Politic Național.
Printre nemulțumirile liberalilor se numără apropierea lui Victor Ponta de guvernul comunist de la Beijing. Pe când era premier, a luat mai multe decizii favorabile Chinei.
Cel mai virulent împotriva lui Victor Ponta, care după ce a plecat din PSD și-a înființat propriul partid, PRO România, este deputatul liberal Pavel Popescu.
Într-o postare pe Facebook, acesta a scris despre „cazul Ponta” și l-a criticat pe premierul Ciolacu pentru decizia de a-l numi consilier onorific.
„Este un afront adus partenerului nostru strategic, Statele Unite ale Americii, să îl numești într-o asemenea poziție pe Victor Ponta”, spune Pavel Popescu pentru Europa Liberă.
Acesta îl numește pe Victor Ponta „omul Partidului Comunist Chinez”.
Liberalul argumentează că, pe când era premier, Victor Ponta a semnat, ca premier, zece memorandumuri de înțelegere cu Republica Populară Chineză, inclusiv cel secret cu Huawei, și a promis sprijin pentru participarea companiei chineze la structuri critice, de securitate.
Pavel Popescu a mai adăugat că Ponta „este un aliat al fasciștilor de la AUR”, fiind consilier asumat al lui George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor.
„Sunt mult mai mulți colegi din PNL îngrijorați de această numire. Există îngrijorări clare din partea partenerului strategic - SUA. Numirea lui Victor Ponta drept consilier onorific al premierului nu este văzută cu ochi buni”, a declarat Popescu pentru Europa Liberă.
Conform acestuia, la Biroului Politic Național al PNL, care va avea loc săptămâna viitoare, va fi pus în discuție și acest subiect.
„Domnul Ciolacu cunoaște valoarea parteneriatului cu SUA și nu-și poate imagina că poți da garanții partenerului strategic atunci când pui cel mai mare lobbyist al Chinei în fruntea relațiilor diplomatice ale guvernului”, a adăugat Popescu, ce deține și funcția de vicepreședinte PNL.
Ponta: „UE are un Parteneriat Strategic cu China”
Contactat de Europa Liberă, fostul premier PSD Victor Ponta a declarat că, în perioada în care a condus Guvernul României (2012-2015), a cumpărat primele avioane F-16 de la SUA și a adus compania americană EXXON în proiectul de gaze de la Marea Neagră.
În plus, a întărit parteneriatul cu SUA, spune el, prin strategia adoptată cu ocazia vizitei sale oficiale la Washington - la invitația vicepreședintelui Biden.
„Faptul că există în PNL păcălici politici și oameni care nu au făcut nimic și nu înțeleg nimic din politica internațională - este o problemă a lor internă”, a transmis Ponta pentru Europa Liberă.
Întrebat dacă ar fi necesar în prezent un parteneriat strategic cu China, dat fiind că în momentul în care era premier a propus ridicarea relației bilaterale România - China la acest nivel, Ponta a amintit că Uniunea Europeană are un parteneriat strategic cu China.
El a argumentat că, în 2013, a discutat cu președintele Comisiei Europene de atunci, José Manuel Barroso, și cu cancelarul german Angela Merkel, despre o reuniune China - Europa de Est și, implicit, despre parteneriatul european cu China.
„Au trecut zece ani de atunci, China este a doua putere economică a lumii, iar România trebuie să aibă mereu o poziție coordonată cu Uniunea Europeană”, a mai spus Ponta pentru Europa Liberă.
În martie 2021, guvernul a limitat participarea companiilor chineze la proiecte din mai multe domenii considerate strategice.
Întrebat dacă ar trebui modificată această reglementare, noul consilier al prim-ministrului Marcel Ciolacu a răspuns că „Guvernul României - în coordonare cu UE și partenerii din NATO - decide politicile de acest gen”.
Cât privește relația cu liderul AUR, George Simion, Ponta susține că liberalii exagerează.
„Nu l-am consiliat niciodată pe dl. Simion. Am discutat și discut cu toți liderii politici pentru că așa cred că trebuie să facă oamenii politici”, a mai spus Ponta pentru Europa Liberă.
Guvern: „E o absurditate să crezi că se modifică politica externă”
Premierul Marcel Ciolacu, care nu este în țară, nu a putut fi contactat pentru a justifica decizia.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin, nu ne-a răspuns unei solicitări similare.
În schimb, un apropiat al premierului Ciolacu, care a cerut anonimitate, ne-a transmis că prim-ministrul nu ar intenționa să modifice ordonanța care limitează participarea companiilor chineze la proiecte din domeniile strategice.
„Ne vedem cu reprezentanții SUA frecvent. Lucrăm împreună la «n» proiecte. Este o absurditate să spui așa ceva”, a declarat sursa Europa Liberă.
În vârstă de 51 de ani, Victor Ponta a fost premier al României între 2012 - noiembrie 2015, când a demisionat, la presiunea străzii, în urma incendiului din Clubul Colectiv, soldat cu 64 de morți și urmat de masive proteste publice.
Exclus din PSD în 2017, Ponta este în prezent președintele PRO România.
„Protejarea aliaților nu înseamnă abandonarea dialogului cu China”
Referitor la politica pe care România ar trebui să o aibă față de China s-a exprimat recent și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, acesta arăta că desprinderea României de China nu este „nici simplă și nici ușoară”.
„A proteja, a încerca să protejezi aliații și partenerii nu înseamnă să abandonezi dialogul cu China și cred că este foarte important de stabilit limitele unei asemenea relații”, a arătat ambasadorul României în SUA.
Senatul Statelor Unite ale Americii a votat la sfârșitul lunii iulie un proiect de lege care prevede că administrația americană ar trebui să combată „opțiunile economice coercitive ale Republicii Populare Chineze” în zona Mării Negre.