Linkuri accesibilitate

Un nou blocaj pentru Brexit. Parlamentul amână acordul cu UE, Johnson amenință că nu mai negociază nimic


Protest am susținătorilor rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană
Protest am susținătorilor rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană

Camera Comunelor din Parlamentul britanic respins din nou solicitarea premierului Boris Johnson de a adopta noul acord cu UE pentru Brexit, prin votarea unui amendament care spune că Brexitul se petrece după adoptarea legislației necesare. Se pare că un nou vot în Parlament ar urma să aibă loc marți.

Efectul este foarte posibila amânarea datei de 31 octombrie pentru Brexit.

Ședința Parlamentului britanic s-a desfășurat concomitent cu un protest al susținătorilor rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Mii de oameni au cerut inclusiv un nou referendum. Ședința Parlamentului s-a ținut pentru prima dată după 37 de ani într-o zi de sâmbătă, dată fiind urgența unei decizii privind momentul și condițiile Brexit-ului.

„Guvernul trebuie să ceară o extindere a Articolului 50, în conformitate cu Actul Benn și să clarifice cum intenționează să procedeze", a transmis Camera Comunelor într-un mesaj postat pe Twitter.

Deputatul independent Oliver Letwin şi colegul laburist Hilary Benn au propus un amendament care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat.

Acesta a fost votat sâmbătă de membrii Parlamentului de la Londra, obținând 322 de voturi pentru și 306 împotriva.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, după noua înfrângere pe care a suferit-o în Parlment, că nu va cere încă o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

"Nu voi negocia o amânare cu UE, iar legea nu mă obligă să fac acest lucru. Încă o extindere va afecta această țară", a declarat Boris Johnson.

Cu toate acestea, Camera Comunelor a transmis că Guvernul de la Londra trebuie să ceară o extindere pentru Brexit.

Comisia Europeană „a luat notă'' de votul prin care Camera Comunelor a decis să suspende votarea acordului privind Brexitul, executivul comunitar cerând totodată Londrei să-l informeze asupra a ceea ce este de făcut după această decizie a parlamentului britanic, a anunțat BBC

Comisia Europeană „ia notă asupra votului dat astăzi de Camera Comunelor asupra aşa-numitului amendament Letwin, ceea ce înseamnă că acordul de retragere (din UE) nu va mai fi supus astăzi votului'', a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva. „'Guvernului britanic îi revine să ne informeze cât mai rapid posibil asupra paşilor următori'', a adăugat oficialul european.

Un nou acord cu UE ar însemna noi negocieri, pe care ar trebui să le parafeze inclusiv toate celelalte 27 de state ale UE, la nivel de lideri. Președintele francez, Emmanuel Macron spunea, la proaspăt încheiatul Consiliu European, când s-a parafat un nou acord cu Boris Johnson, că nu este de acord cu negocierea și a unui alt acord.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG