Linkuri accesibilitate

Data Brexit-ului se decide la Palatul Westminster. Dezbateri decisive și pentru Boris Johnson


Parlamentul britanic, găzduit de Westminster Palace, dezbate soarta Brexit
Parlamentul britanic, găzduit de Westminster Palace, dezbate soarta Brexit

Parlamentul de la Londra urmează să voteze sâmbătă dacă va aproba sau va respinge noul acord agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, un vot ce urmează să decidă modul în care aceasta urmează să iasă din Uniunea Europeană. În același timp, premierul britanic, Boris Johnson, care dorește plecarea Regatului Unit din UE la 31 octombrie, se gândește la convocarea alegerilor anticipate, în cazul în care nu va convinge Parlamentul să voteze acordul pe care l-a convenit cu liderii UE.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că „speră" ca votul să fie unul „plin de însemnătate", declarând despre noua înțelegere că permite Marii Britanii să „iasă pe deplin" din UE, dar în același timp să păstreze relațiile privilegiate de cooperare.

Banner pro-Brexit, în fața intrării în Parlamentul de la Londra, din vara lui 2019
Banner pro-Brexit, în fața intrării în Parlamentul de la Londra, din vara lui 2019

Fostii aliaţi ai premierului din Partidul Unionist Democrat și partidele de opoziție și-au anunțat intenția de a vota împotrivă, în timp ce peste nouă parlamentari laburiști sunt așteptați să sprijine guvernul.

Membri ai Camerei Comunelor au introdus un amendament care l-ar putea forţa pe premierul Boris Johnson să solicite amânarea Brexit, chiar dacă va fi adoptat noul Acord cu Uniunea Europeană.

Deputatul independent Oliver Letwin şi colegul său laburist Hilary Benn au introdus un amendament care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a admis sâmbătă dimineaţă dezbaterea amendamentului. Dacă va fi adoptat, votul Camerei Comunelor privind Acordul Brexit va fi amânat, iar Guvernul britanic va fi obligat legal să solicite din nou Uniunii Europene amânarea Brexit.

Boris Johnson este dispus mai degrabă să convoace alegeri anticipate în Marea Britanie, decât să amâne până în ianuarie 2020 sau la o dată nedefinită plecarea efectivă a Regatului Unit din UE.

Premierul Boris Johnson speră să obţină sâmbătă un vot favorabil al Camerei Comunelor privind Acordul Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Formaţiunea Partidul Democrat Unionist (DUP), partener în coaliţia guvernamentală, a avertizat că nu va vota în favoarea Acordului Brexit. În acest context, nu este clar cum va reuşi premierul Boris Johnson să obţină majoritatea în cursul votului programat sâmbătă. Eventuala respingere a Acordului Brexit ar genera o situaţie fără precedent, dat fiind că Boris Johnson susţine că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat o lege (numită Legea Benn), prin care blochează producerea Brexitului fără acord.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG