Linkuri accesibilitate

Un nou cutremur puternic în Afganistan. Sunt puține victime, dar sute de case au fost distruse


Un băiat afgan plânge lângă mormântul fratelui său mai mic, decedat în cutremurul de sâmbătă, în districtul Zenda Jan din provincia Herat, în vestul Afganistanului, luni, 9 octombrie 2023.
Un băiat afgan plânge lângă mormântul fratelui său mai mic, decedat în cutremurul de sâmbătă, în districtul Zenda Jan din provincia Herat, în vestul Afganistanului, luni, 9 octombrie 2023.

Un nou cutremur puternic a lovit miercuri dimineață Afganistanul. Seismul a avut magnitudinea de 6,3 - aceeași ca cel de sâmbătă. Bilanțul total al deceselor este de 2.400 de oameni morți. Uniunea Europeană și alte țări au anunțat un nou sprijin umanitar.

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a avut loc miercuri dimineață în vestul Afganistanului, după o serie de cutremure în weekend care au provocat moartea a cel puțin 2.000 de persoane.

Cel mai recent seism s-a produs la aproximativ 28 de kilometri de Herat, capitala provinciei cu același nume.

Surse de la spitalul local din Herat au declarat pentru RFE/RL că cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 65 au fost rănite în urma noului cutremur. Se pare că mai multe case de la periferia orașului Herat au fost distruse.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Informațiilor condus de talibani, Abdul Wahid Rayan, a estimat la 80 numărul celor răniți și a declarat că o alunecare de teren a blocat principala autostradă Herat-Torghondi.

Districtul Rabat Sangi din Herat ar fi fost cel mai afectat de ultimul cutremur. Noul cutremur a distrus aproximativ 700 de case din satul Chahak, care nu fusese afectat de cutremurele din zilele precedente, informează Associated Press.

Epicentrul primului cutremur, din 7 octombrie, a fost la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Herat, unde trăiesc 700.000 de persoane în oraș și în împrejurimi. Acesta a fost urmat de cel puțin trei replici majore.

Oficialii talibani au declarat că cel puțin 2.400 de persoane au fost ucise în cutremurele din weekend, acesta fiind însă un bilanț provizoriu.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat numărul total de persoane afectate la peste 11.000.

După seismul de miercuri, Uniunea Europeană a promis 3,5 milioane de euro pentru finanțarea ajutorului umanitar de urgență, adăugând o nouă alocare la cele 2,5 milioane de euro care vor fi disponibile pentru partenerii umanitari care desfășoară deja operațiuni de ajutor pe teren, scrie Reuters.

Suma vine în completarea ajutorului umanitar de 89 de milioane de euro deja alocat în 2023 pentru organizațiile umanitare din Afganistan.

De asemenea, coordonatorul umanitar al ONU a aprobat o alocare de rezervă de urgență de 5 milioane de dolari din Fondul umanitar pentru Afganistan (AHF).

Pakistan, Iran și China s-au angajat să trimită alimente, pături, medicamente, corturi și fonduri.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG