Peste 2.400 de persoane au fost ucise în cutremurele din Afganistan, a anunțat duminică administrația talibană, potrivit Reuters. Bilanțul a crescut de la 500 de morți, pe care îl raporta duminică organizația Semiluna Roșie.
Cutremurele au avut loc sâmbătă în vestul țării, la 35 kilometri nord-vest de orașul Herat, care are o populație de aproximativ 700.000 de persoane, unul dintre seisme având magnitudinea de 6,3 grade, a precizat Institutul Geologic al SUA (USGS).
Au fost cele mai distructive seisme din ultimii ani, fiind înregistrate până la opt replici puternice.
Janan Sayeeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezastrelor, a declarat într-un mesaj pentru Reuters că bilanțul a crescut la 2.445 de morți și a revizuit în scădere numărul răniților, la „peste 2.000”. Anterior, el spusese că 9.240 de persoane au fost rănite.
Acesta a mai spus că 1.320 de case au fost avariate sau distruse. Zece echipe de salvare se aflau în zona care se învecinează cu Iranul.
Era nevoie urgentă de alimente, apă potabilă, medicamente, haine și corturi pentru salvare și ajutor, a declarat Suhail Shaheen, șeful biroului politic al talibanilor din Qatar, într-un mesaj adresat presei.
Lucrătorii umanitari au ajuns în unele zone afectate de cutremur din vestul Afganistanului și au început să distribuie provizii alimentare de urgență celor afectați, a declarat Wahid Amani, un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, pentru RFE/RL.
„Suntem pregătiți să livrăm ajutoare alimentare de urgență pentru aproximativ 20.000 de persoane”, a declarat Amani, adăugând că agenția alimentară a ONU este pregătită să crească sprijinul pentru 70.000 de persoane, dacă va fi necesar.
Înconjurat de munți, Afganistanul are un istoric de cutremure puternice, cele mai multe multe în regiunea muntoasă Hindu Kush, la granița cu Pakistanul.
Acestea au fost printre cele mai mortale cutremure din lume din acest an, după ce seismele din Turcia și Siria au provocat aproximativ 50.000 de morți în februarie.