Linkuri accesibilitate

Un nou scandal la Autoritatea de Restituire a Proprietăţilor, DNA a început urmărirea penală a unei vicepreședinte ANRP


DNA anchetează o vicepreședintă a ANRP
DNA anchetează o vicepreședintă a ANRP

Vicepreședinta ANRP, Claudița Selavărdeanu, este acuzată că ar fi permis unor persoane neautorizate să aibă acces la informații din anumite dosare de retrocedare.

Faptele ar fi fost comise în iunie-decembrie 2019, perioadă în care vicepreședinta ANRP i-ar fi dat unui administrator al unei societăți de consultanță din Pitești, specializat[ în soluționarea dosarelor de retrocedare, datele de identitate pentru 36 de persoane îndreptățite la despăgubiri, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Valorile despăgubirilor din 26 dosare ale ANRP ar fi fost și ele dezvăluite.

Administratorul firmei de consultanță ar fi folosit informațiile date de vicepreședinta ANRP pentru a trimite persoanelor care aveau dreptul la despăgubiri oferte de cesionare a acestor drepturi la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate.

Selavărdeanu se ocupă, potrivit instituției, de Direcţia pentru aplicarea Tratatelor Internaționale, fiind și membru al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.

ANRP a transmis că activitatea instituției nu a fost afectată de percheziţiile efectuate de procurorii DNA și că nu va anula ședința de luni, 23 decembrie, a Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, în care vor fi discutate aproximativ 400 de dosare de despăgubiri.

În primăvara anului 2015, DNA a trimis în judecată opt persoane care făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi alte patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Potrivit DNA, atunci dosarul a început chiar de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, care a sesizat procurorii anticorupție că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP și a constatat că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

În dosar au fost condamnate două persoane, alte 10 acuzate de abuz în serviciu, printre care și fostul șef al ANI, Horia Georgescu, au fost achitate, printr-o decizie a ÎCCJ din 8 octombrie 2019.

Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu a primit 8 ani închisoare, pentru luare de mită, și expertul evaluator Alexandru Florin Hanu a fost condamnat la 3 ani închisoare tot pentru luare de mită.

Ministerul de Finanțe nu a deschis proces pentru recuperarea pagubei de 84,5 milioane de euro din dosarul retrocedărilor supraevaluate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG