Linkuri accesibilitate

Unanimitate la CNCD. Dorin Florea, amendat pentru promovarea urii


Primarul Dorin Florea a fost amendat cu 10.000 de lei
Primarul Dorin Florea a fost amendat cu 10.000 de lei

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis ca primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, să fie sancționat cu amendă de 10.000 de lei pentru discurs incitator la ură.

Colegiul Director a constat că mesajul primarului Dorin Florea „încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparțin unei clase sociale, respectiv unei minorități etnice, constituind un discurs incitator la ură, depășind limitele libertății de exprimare (…)”.

CNCD consideră că dezbaterile privind sistemul de asistență socială și pentru protecția copilului nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie.

„Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, mai afirmă CNCD.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a anunțat, pe 14 ianuarie, că s-a autosesizat în privinţa declaraţiilor primarului municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, care a spus că ar trebui să fie obligatorie o anchetă socială pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Primarul Dorin Florea nu a fost marți la audieri, ci a transmis, în scris, un punct de vedere.

Dorin Florea, într-o postare pe Facebook, din 13 ianuarie, propunea ca viitorii părinți să facă dovada că dețin condițiile necesare pentru creșterea unui copil și anume: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, o situație financiară acceptabilă, un nivel de educație minim stabilit prin lege și vârsta minimă la care un adult să devină părinte.

În cazul în care, totuși, un cuplu ajunge să aibă un copil fără să îndeplinească aceste condiții, statul ar urma să-i preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare - igienă, educație, hrană - fără ca indemnizația de creștere a copilului să mai fie acordată părinților, a scris Florea pe pagina de Facebook.

Platforma civică Aresel, care susține participarea și implicarea publică a comunităților rome, i-a solicitat, marți, președintelui Klaus Iohannis retragerea decorației Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, pe care primarul Dorin Florea a primit-o în 2011.

Într-o scrisoare deschisă, Aresel precizează că declarațiile lui Dorin Florea atestă „disprețul acestuia față de locuitorii din Târgu Mureș și, mai mult, un dispreț generalizat față de persoane care aparțin minorității naționale a romilor și a persoanelor care fac parte din grupurile considerate vulnerabile și/sau discriminate”.

XS
SM
MD
LG