Linkuri accesibilitate

Ungaria închide un punct de graniță cu Serbia din cauza migranților


Migranții protestează lângă punctul de trecere a frontierei Kelebija
Migranții protestează lângă punctul de trecere a frontierei Kelebija

Aproximativ 200 de migranți, inclusiv copii, se află la un punct de trecere a frontierei dintre Serbia și Ungaria, blocând traficul și cerând autorităților ungare să îi lase să treacă în spațiul european.

Poliția din Ungaria a închis temporar trecerea de frontieră cu Serbia, joi seara, după ce aproximativ 200 de migranți, înfășurați în pături, pe o vreme foarte rece și cu vânt puternic, au blocat traficul la punctul Kelebija.

Copiii au strigat „Deschide granițele!”, iar unii migranți purtau mesaje pe care se putea citi: „Suntem refugiați, nu criminali”, „Fugim de război, nu de foame” și „Lăsați-ne să trecem”.

Un bărbat a declarat pentru site-ul de știri HVG.hu, „Protestăm pașnic. Vrem să ne fie permis să continuăm călătoria noastră către Europa de Vest ".

Protestul din orașul nordic Subotica, are loc după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, migranții au încercat să forțeze trecerea printr-un punct de control de frontieră, potrivit Reuters.

„Sunt din orașul Damasc și acolo se aruncă cu bombe. Ce altceva putem face?", a spus unul dintre ei.

Câteva mii de migranți, care și-au părăsit țările de origine din Orientul Mijlociu și Asia din cauza războiului și a sărăciei, sunt blocați în Balcani, în timp ce caută să intre în țările mai prospere ale Europei de Vest.

Autoritățile maghiare au ridicat două rânduri de garduri de sârmă de-a lungul frontierei pentru a-i împiedica să intre.

Oficialii spun că majoritatea migranților provin din țările sfărâmate de război din Siria, Irak, Afganistan și Yemen.

Consilierul principal în securitate internă al prim-ministrului Ungariei a declarat, pe 5 februarie, că traseul migrației s-a schimbat și ruta obişnuită Bosnia-Croaţia-Slovenia a fost înlocuită cu cea dintre Serbia și Ungaria sau chiar cu tripla graniţa dintre Ungaria, Serbia şi România.

“În mod interesant, aceştia identifică destul de bine locurile în care se pot aştepta la cea mai mare reuşită”, a spus consilierul György Bakondi, a transmis agenția de presă MTI.

György Bakondia a dat ca exemplu localităţile Hercegszántó-Hóduna din judeţul Bács-Kiskun, unde nu a putut fi construit un gard la frontieră.

Consilierul prim-ministrului ungar a mai spus că metodele migranţilor sunt variate: încearcă să taie gardul, să sară peste el sau, din contră, să treacă pe sub el, sau se ascund în diferite autovehicule pentru a încerca să intre în ţară.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban este cunoscut pentru politica anti-migranți.

XS
SM
MD
LG