Linkuri accesibilitate

Ungaria. Consultare națională privind despăgubirile pentru deținuți


Prim-ministrul Viktor Orban
Prim-ministrul Viktor Orban

Guvernul ungar a anunțat lansarea unei „consultări naționale” pe mai multe teme, cum ar fi despăgubirile legale acordate deţinuţilor şi romilor, care au fost criticate de prim-ministrul Viktor Orban.

Șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, a declarat, pe 13 februarie, că această consultare națională este „despre restabilirea ordinii morale”.

Sondajul va conține nouă întrebări vizând deciziile instanțelor pe tema supraaglomerării din închisori și despăgubirile acordate deținuților, segregarea școlară și hotărârile prin care se acordă compensații financiare romilor pentru cazuri de discriminare.

Potrivit presei de stat, Viktor Orban a declarat că sondajul ar trebui să fie realizat deoarece „pentru anumite grupuri activiste, drepturile criminalilor violenți au devenit mai importante decât drepturile cetățenilor care respectă legea”.

În ianuarie, Guvernul din Ungaria a decis să suspende acordarea de despăgubiri pentru deținuții care stau în condiții inadecvate în închisori și care au decizii în instanță în acest sens.

Acordarea unor compensații este stabilită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sau de instanțele din Ungaria. Potrivit estimărilor, ar fi 12.000 de cazuri în care s-au acordat despăgubiri.

Guvernul Ungariei intenționează să pună capăt unor astfel de practici și să inițieze discuții cu Consiliul Europei și Parlamentul European pe tema acordării de despăgubiri pentru persoanele condamnate care reclamă că stau în condiții inadecvate în penitenciare.

Tot în ianuarie, Viktor Orban a spus că este „profund nedrept” ca familiile rome să primească bani „fără să muncească pentru ei”.

De altfel, din septembrie 2019, Viktor Orban nu a mai fost de acord cu plata unor despăgubiri de aproximativ 300.000 de euro acordate prin decizii ale instanțelor pentru familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi.

Grupurile de advocacy pentru drepturi romilor au afirmat că observațiile lui Viktor Orban față de romi sunt disprețuitoare și incită în continuare la prejudecăți împotriva lor.

Prima consultare națională a avut loc în 2015 și a inclus întrebări despre „imigrație și terorism”.

XS
SM
MD
LG