Linkuri accesibilitate

Cum vrea Ungaria să devină un centru energetic, și să o ia înaintea României


Szazhalombatta, Ungaria, intersecția de conducte ungare

Pentru Budapesta, aprovizionarea cu gaze naturale ține de siguranța națională și ca atare e bine planificată pe termen scurt și lung. Spre deosebire de România, care a fost convinsă cu greu să construiască gazoducte revers cu vecinii, Ungaria folosește această cerință a UE ca pe o trambulină.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó tocmai a semnat semnat la Budapesta cu ministrul sârb al Mineritului şi Energiei, Aleksandar Antić, un acord interguvernamental cu privire la construcţia şi folosirea unei conducte de gaze naturale, care ar urma să traverseze graniţa dintre cele două state. În discursul prin care a celebrat acest document, Péter Szijjártó a vorbit despre importanța strategică pe care o are energia pentru Ungaria.

În acest context, șeful diplomației ungare a amintit, potrivit MTI, că între Rusia și Ucraina nu există un acord de tranzit pentru anul viitor și că aliaţii Ungariei întârzie deciziile care ar ajuta ţara să dispună de noi resurse de achiziţionare de gaze. Ministrul ungar crede că cel mai real estepotenţialul de achiziţie din direcţia sudică, prin conducta Turcia-Bulgaria-Serbia.

În septembrie, va fi demarată licitaţia referitoare la rezervarea conductei de la graniţa sârbo-ungară. Părţile se aşteaptă la o cantitate maximă de zece miliarde de metri cubi. Ponderea investiţiei ungare depinde de capacităţile aflate sub contract cu firmele.

Potrivit programului convenit de statele participante la proiect, la finalul lunii septembrie va fi închisă procedura, după care urmează semnarea contractelor comerciale, urmând ca în vara anului viitor să înceapă construcţia, iar la finele lui 2021 să fie creat interconnectorul sârb-ungarț

Péter Szijjártó a mai notat că în Croaţia încă nu a fost începută construirea terminalului LNG, iar în România concernul americano-austriac nu a luat încă decizia cu privire la exploatarea gazelor naturale din platforma Mării Negre.

Acum o lună șeful diplomației ungare a făcut cumva presiuni în ce privește grăbirea exploatării resurselor descoperite în Marea Neagră și pe care Ungaria speră să le poatăcumpăra într-o proporție substanțială.Exxon Mobil ar putea schimba jocurile în oferta de energie a Europei, a precizat Szijjártó, acum o lună: „Dacă nu vor lua această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu ruşii”

Dacă este realizat traseul sudic prin Turcia, Bulgaria şi Serbia, atunci aceasta va însemna pentru Ungaria o posibilitate de aprovizionare stabilă pe termen lung, a subliniat ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior.

România are la rândul ei o strategie pe termen pe 10 luni pentru dezvoltarea rețelelor adiacente, dar diplomația energetică de la București este mult mai puțin implicată în transformarea țării într-o mare rețea de atragere a combustibililor și redistribuire a acestora.

Ministrul ungar a dat asigurări că necesarul de gaze naturale al Ungariei
pe 2020 este asigurat,că ţara a achiziţionat de la ruşi 4 miliarde de metri cubi de gaze destinate consumului casnic și că firmele de distribuție vor avea mai mult decât atât.

Din cele 4 miliarde de metri cubi, două vin de obicei prin Ucraina, ceea ce este, desigur, motivul pentru care Budapesta a semnat un acord cu Gazprom, ca două miliarde de metri cubi de gaze să fie aduse deja anul acesta, a informat ministrul.

La sfârșitul lui septembrie toată cantitatea, care ar fi ajuns anul viitor prin Ucraina, va fi deja în depozitele ungare, a subliniat ministrul de la Budapesta. În vreme ce, celelalte două miliarde de metri cubi vor intra, ca de obicei, prin Austria anul viitor.

Despre noua rută de transport Szijjártó a spus: dacă firmele de distribuţie semnează contracte pentru 10 miliarde de metri cubi şi va fi construită infrastuctura, atunci o parte a acestui volum va putea fi folosit în Ungaria, iar restul transportat pe alte rute.

Ministrul sârb al mineritului şi energiei a declarat că pe partea sârbă lucrările se desfăşoară pe trei secţiuni, pe o lungime de 120 de kilometri fiind deja montate conductele.

Conform planurilor, anul acesta în decembrie vor fi finalizate lucrările de construcţie, iar până în 2020 vor fi ridicate şi staţiile de compresie, care vor face posibil transportul întregii cantităţi de gaze dinspre Serbia. Ambele părţi acoperă cheltuielile aferente lucrărilor derulate pe propriul teritoriu.

O veste bună a venit zilele acestea del a Horizon Energy din Ungaria şi TDE Services, care au declarat că au descoperit cel mai mare câmp petrolifer din această ţară din ultimele trei decenii în urma unei colaborări ungaro-americane, potrivit unei informații care a apărut în Budapest Business Journal și a fost preluată de Ziarul Financiar. Câmpul a fost descoperit în apropiere de râul Drava, în sudul Ungariei. Calaculele date publicității sugerează că, din câmpul respectiv ar putea fi extraşi 475 de barili pe zi, producţia totală putând ajunge la 14.200 bari pe zi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG