Linkuri accesibilitate

Viktor Orban: „Ungaria nu se amestecă în conflictul dintre Rusia și Ucraina”


Prim-ministrul Viktor Orban, vorbind la o conferință economică la Budapesta.
Prim-ministrul Viktor Orban, vorbind la o conferință economică la Budapesta.

Premierul Viktor Orban a declarat joi că Ungaria va rămâne în afara războiului dintre Rusia și Ucraina și va continua să se opună prin veto sancțiunilor care dăunează intereselor Budapestei. Prim-ministrul ungar a mai spus că guvernul său a fost supus la presiuni pentru că nu și-a schimbat poziția față de războiul din Ucraina, dar nu a cedat.

Ungaria ar putea avea nevoie să-și regândească relația cu Rusia în viitor, din cauza realităților geopolitice afectate de invazia Rusiei în Ucraina, a explicat premierul Viktor Orban la o conferință economică desfăurată joi la Budapesta, potrivit Bloomberg.

„Înțeleg nevoia de a reconstrui relațiile ruso-europene după război, dar acest lucru este departe de a fi realist”. „De aceea, politica externă și economică a Ungariei trebuie să se gândească bine la ce fel de relații putem stabili și menține cu Rusia în următorii 10 - 15 ani”.

Ungaria are o poziție diferită de cea a mai multor state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina.

Guvernul ungar nu permite livrările de arme către Ucraina prin Ungaria, oferind în același timp ajutor umanitar Ucrainei.

Legat de economia Ungariei, premierul Viktor Orban a reluat ideea protejării propriilor interese economice.

„Economia ungară trebuie să asigure locuri de muncă în primul rând pentru unguri şi abia după aceea pentru toţi ceilalţi. Nu-i putem avantaja pe străini în detrimentul ungurilor, putem vorbi de lucrători străini doar după epuizarea acestor rezerve", a insistat Viktor Orban.

Mai mult, șeful guvernului de la Budapesta a spus că livrările de energie din Rusia vor fi menţinute şi că guvernul va putea să finanţeze plafonarea preţurilor la energie.

Viktor Orban a fost ținta unor critici puternice din partea aliaților săi din Uniunea Europeană și NATO pentru că a menținut legături strânse cu Rusia, chiar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG