Potrivit Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, nu pot primi binecuvântarea religioasă cuplurile formate din persoane de acelaşi sex.
În replică, „New Ways Ministry”, o organizație din Statele Unite care pledează pentru „justiție și egalitate pentru persoanele LGBTQ catolice” a publicat textul unei ceremonii de Binecuvântare pentru cei care doresc totuși să continue să binecuvânteze uniunea dintre persoane de același sex.
Potrivit unei declarații transmise de directorul executiv al Grupului, Francis DeBernardo, decizia Vaticanului nu va opri, ba chiar va încuraja, mișcarea din rândul Bisericii care dorește binecuvântarea uniunii dintre persoanele de același sex.
„Ce nu realizează Vaticanul, este că credincioșii catolici nu sunt mulțumiți de răspunsul pe care l-a dat. /.../ Mai mulți episcopi au ridicat deja problema binecuvântării cuplurilor de lesbiene sau homosexuali, și mulți preoți oferă astfel de binecuvântări.”
Germania și Statele Unite sunt printre țările unde astfel de binecuvântări au fost deja date și, după cum relatează Reuters, grupul din Austria al preoților care insistă deja de ceva vreme că astfel de binecuvântări trebuie date (Inițiativa preoților din parohii - Parish Priests Initiative) a anunțat că nu se va supune deciziei Vaticanului.
Este o întoarcere la vremuri pe care speram că le depășisem odată cu venirea Papei Francisc
„Noi, membrii Inițiativei preoților din parohii suntem profund neplăcut surprinși de noul decret, care vizează interzicerea binecuvântărilor date cuplurilor formate din persoane de același sex, care se iubesc. Este o întoarcere la vremuri pe care speram că le depășisem odată cu venirea Papei Francisc”, arată Grupul fondat în 2006 de nouă preoți, care precizează că are acum circa 350 de membri .
Grupul semnalează o situație remarcată și de observatorii din afara Bisericii Catolice: deschiderea Papei Francis pare în contradicție cu anunțul Vaticanului. Comentariile la postarea Vaticanului de pe Twitter variază de la acuzații și reproșuri, la explicații despre faptul că aceasta e dogma.
În Germania, potrivit New Ways Ministry, episcopul Georg Bätzing, președinte al Conferinței Episcopilor din Germania, s-a declarat dezamăgit și a spus că Vaticanul dă impresia că dezbaterea teologică, abia începută, s-ar fi încheiat. Or, „dezbaterile teologice despre practica pastorală în ziua de azi nu pot fi pur și simplu oprite printr-un gest de autoritate.”
Și în afara Bisericii au existat reacții, poate cea mai comentată fiind cea a cântărețului Elton John, care a vorbit, pe Twitter, despre „ipocrizie”, reluând relatări mai vechi potrivit cărora un fond al Vaticanului ar fi contribuit la finanțarea filmul său biografic, „Rocketman”, în care este prezentată căsătoria cu partenerul său.
Pentru Vatican, decizia de luni nu înseamnă altceva decât respectarea dogmei.
„Se face deosebire dintre persoane şi uniune. De fapt, răspunsul negativ la binecuvântarea uniunii nu implică o judecată asupra persoanelor implicate, care trebuie primite ’cu respect, compasiune şi delicateţe’, evitând ‚orice semn de discriminare nedreaptă’, aşa cum s-a menţionat deja în documentele magisteriale.” (Vatican News)
Decizia Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei a avut aprobarea Papei Francisc, precizează Vaticanul. Aceasta a părut însă în contradicție cu luările sale de poziție anterioare:
- 2013, Papa Francisc: „Cine sunt eu să judec persoanele homosexuale?”
- 2020, Documentarul „Francesco”. Papa Francisc: „Persoanele homosexuale au dreptul să fie într-o familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie exclus, sau să fie nefericit din cauza asta. Ceea ce trebuie să facem este să creăm o lege privind uniunile civile. În acest fel, cuplurile sunt acoperite din punct de vedere legal. Am luptat pentru asta”.
Uniunile civile (legale, nu religioase) între persoane de același sex sunt permise în majoritatea statelor occidentale (nu și în România). Mai mult, 15 țări membre ale Uniunii Europene (inclusiv Germania, Austria, Franța) precum și Marea Britanie recunosc căsătoria între persoane de același sex.
În România, dezbaterea publică nu a ajuns încă la tema binecuvântării uniunii dintre persoane de același sex în Biserică. Ea se află abia la stadiul de bază, al respectării legii și drepturilor persoanelor LGBTI.