Linkuri accesibilitate

Multinaționalele cu încasări de sute de milioane de euro, obligate să-și declare veniturile cumulate pe teritoriul UE


Comisia Europeană introduce mai multe inițiative de combatere a evaziunii fiscale în statele membre. Printre acestea se numără Legea pentru transparența fiscală și Observatorul European al Impozitelor.
Comisia Europeană introduce mai multe inițiative de combatere a evaziunii fiscale în statele membre. Printre acestea se numără Legea pentru transparența fiscală și Observatorul European al Impozitelor.

Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns marți la un acord cu privire la regulile legate de impozitarea companiilor multinaționale. Acestea vor fi obligate să dezvăluie cât de multe venituri și taxe plătesc în cele 27 de state UE, inclusiv în țările considerate paradis fiscal.

Noile reguli vor impune companiilor multinaționale obligația de a lista profiturile acumulate, impozitele plătite și numărul de persoane pe care le angajează în fiecare stat al Uniunii Europene.

Inițiativa face parte din eforturile UE de a combate evaziunea fiscală a marilor corporații. Legea a fost propusă de Comisia Europeană în 2016, dar a intrat într-un blocaj în Parlamentul European. Majoritatea necesară adoptării a susținut măsura în februarie, punând capăt impasului, iar marți a fost încheiat un acordul pentru finalizarea legislației.

O altă inițiativă pentru combaterea fraudei se aplică de luni. Comisia Europeană a anunțat lansarea Observatorului Fiscal European. Observatorul European al Impozitelor este un „laborator de cercetare” pentru a ajuta lupta UE împotriva abuzului fiscal. Observatorul are ca scop cercetarea, analiza și schimbul de date de ultimă generație în interiorul UE pentru a combate evaziunea fiscală și frauda.

Noua lege privind transparența fiscală intră în forță la un moment în care UE are nevoie de numerar pentru finanțarea redresării economice după pandemia de COVID-19.

Chiar dacă legea nu va genera mai multe taxe pentru multinaționale, aceasta le va obliga să fie mai transparente și să declare care sunt țările de unde provin cele mai mari profituri.

Noua lege va afecta companiile cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane EUR (916 milioane USD) în doi ani consecutivi.

Nu toate statele membre au fost de acord cu această lege, unele state membre nu își doresc să raporteze mai detaliat taxele plătite.

Așadar, companiile multinaționale vor trebui să declare venituri detaliate doar pentru țările care sunt state membre UE sau pentru țările de pe lista neagră a paradisuruilor fiscale. Doar date de ansamblu vor fi furnizate pentru țările din afara UE.

Grupul Oxfam a criticat decizia de a nu furniza venituri mai detaliate pentru alte țări, spunând că multe dintre paradisurile fiscale ale lumii nu se află pe lista neagră a UE. Astfel, companiile cu cele mai mari probleme privind transparența ar putea rămâne neinvestigate.

Transparența pentru doar cele 27 de state membre ale UE și pentru cele 21 de jurisdicții aflate în prezent pe lista neagră sau pe lista gri înseamnă păstrarea secretului corporațiilor pentru peste 3 din 4 din cele aproape 200 de țări ale lumii", a declarat grupul de caritate Oxfam.

Legiuitorii UE au acordat corporațiilor multinaționale multe oportunități de a evita în continuare taxele prin transferarea profiturilor în paradisuri fiscale din afara UE, cum ar fi Bermuda, Insulele Cayman și Elveția", a declarat expertul fiscal al Oxfam, Chiara Putaturo.

În prezent, țărilor UE le sunt datorate 36% din taxele pierdute global din cauza abuzurilor corporațiilor, potrivit Tax Justice Network. Aceste fraude cauzează global pierderi de 154 de miliare de dolari pentru că firme mari își mută profiturile în jurisdicții cu taxe mai mici cum ar fi Irlanda, Luxembourg și Olanda.

Legea care impune transparența companiilor multinaționale urmează să fie aprobată oficial de Parlamentul European. De asemenea, documentul trebuie semnat de Consiliul European, care este format din șefii de stat și de guvern ale statelor membre UE.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG