Comisia Europeană și compania germană CureVac au finalizat joi o primă rundă de negocieri pentru furnizarea a cel puțin 225 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin pentru Covid-19 care să fie folosit în cele 27 de strate membre UE.
Executivul se mai află în discuții și cu Johnson & Johnson și Sanofi pentru vaccinurile pe care aceste companii le au în dezvoltare și a ajuns la o înțelegere, luna trecută, cu AstraZeneca pentru achiziționarea în avans a cel puțin 300 de milioane de doze din vaccinul pe care îl dezvoltă în colaborare cu Universitatea Oxford.
„Fiecare rundă de discuții pe care o finalizăm cu industria farmaceutică ne aduce mai aproape de câștigarea luptei cu acest virus. Vom avea în curând o înțelegere cu CureVac", a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.
Uniunea Europeană va începe acum să negocieze un contract cu CureVac, care ar putea să fie primul contract bilateral de furnizare încheiat de companie.
CureVac a precizat că discuțiile vizează și opțiunea de furnizare suplimentară a încă 180 de milioane de doze.
CureVac a arătat că va putea începe testele pe scară largă a vaccinului în ultima parte a anului în funcție pe care le desfășoară în prezent.
Eforturile blocului comunitar fac parte din obiectivul de a securiza pentru toate cele 27 de state membre un vaccin sigur și eficient împotriva pandemiei care a lovit puternic continentul european.
Oficialii europeni au mai afirmat luna trecută că executivul european se află în discuții și cu compania americană Moderna și cea germană BioNtech, care dezvoltă un vaccin alături de americanii de la Pfizer.
Comisia Europeană a precizat că finanțarea va fi asigurată din fondul de urgență al Uniunii Europene, din care circa 2 miliarde de euro pot fi folosite pentru achiziționări în avans.
În discuțiile sale cu producătorii de vaccinuri, UE se oferă de obicei să finanțeze unele costuri de dezvoltare în avans, în schimbul dreptului de a obține rapid doze din potențiale vaccinuri care se dovedesc eficiente. Decizia privind achizițiile finale va fi luată ulterior de către fiecare stat UE în parte.