Liderii Uniunii Europene au transmis, într-o declarație de presă, că dezaprobă decizia președintelui Trump de a impune restricții de circulație cetățenilor europeni din zona Schengen ca măsură de prevenție privind pandemia de coronavirus.
Președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al Consiliului European, Charles Michel, au cerut o acțiune comună în fața pandemiei.
„Coronavirusul este o criză globală care nu se limitează doar la un continent și necesită cooperarea, nu acțiunea unilaterală, Uniunea Europeană dezaprobă decizia Statelor Unite de a impune restricții de călătorie, măsura fiind luată unilateral, fără consultare. Uniunea Europeană ia măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Autoritățile americane au luat decizia ca, începând cu data de 13 martie 2020, ora 23:59 (ora Washington D.C.), să fie interzisă intrarea pe teritoriul SUA a persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile într-unul dintre statele din zona Schengen. Acestea sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.
Există câteva excepții de la această măsură, printre care: persoanele care au cetățenia SUA, cele care au statut de rezident permanent în SUA, cele care sunt membri de familie apropiați ai unui cetățean SUA.
În discursul în care a anunțat impunerea noilor măsuri, Donald Trump a susținut că Europa are așa multe cazuri de coronavirus deoarece guvernele au eșuat în a lua măsuri similare decise la Washington, precum interzicerea călătoriilor din China de unde a pornit epidemia.
„Uniunea Europeană nu a luat aceste măsuri şi să restricţioneze călătoriile din China şi din alte zone afectate. Ca rezultat, creşterea mare a cazurilor în SUA a avut loc din cauza călătorilor din Europa”, a acuzat Trump.
Statele Unite, care au raportat 1.281 de cazuri și 37 de decese, nu au instaurat nicio măsură de carantină la nivel general, dar evenimentele sportive și muzicale majore au fost anulate sau amânate.
La nivel global au fost depistate peste 126.000 de cazuri de coronavirus și s-au produs peste 4.600 de decese. Circa 7.000 din aceste cazuri au fost înregistrate doar miercuri, 11 martie, zi în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemie de coronavirus.
Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.