Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen, despre pașaportul digital de vaccinare: Vom depune o propunere legislativă în martie


Ursula von der Leyen

Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere referitoare la crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a precizat luni președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citat de Reuters.

"În ceea ce privește întrebarea cum ar putea arăta pașaportul digital: vom depune o propunere legislativă în martie", a spus ea într-o conferință video cu parlamentarii conservatori germani.

Despre lansarea unui astfel de pașaport s-a discutat și la o videoconferință a liderilor statelor UE care a avut loc săptămâna trecută.

Grecia și Austria au fost statele care au insistat pentru lansarea unui astfel de document, despre care au spus că va ajuta turismul din cele două țări să supraviețuiască.

În timpul summitului, președintele Klaus Iohannis „s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue".

În timp ce așteaptă pentru o decizie la nivelul Uniunii Europene, unele state au făcut deja primii pași pentru implementarea unor astfel de certificate.

Danemarca și Suedia au anunțat că vor lansa și pașapoarte digitale care nu numai că vor permite cetățenilor să călătorească, ci și să ia masa în restaurante și să participe la evenimente cu numeroși participanți, precum concerte și festivaluri.

„Va fi pașaportul suplimentar pe care îl veți putea avea pe telefonul dvs. mobil, care documentează că ați fost vaccinat”, a declarat ministrul danez de finanțe, Morten Boedskov. Ministrul suedez pentru dezvoltare digitală, Anders Ygeman, a declarat că țara sa speră să emită primele certificate electronice în iunie.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG