Elena Lasconi a părăsit întrunirea partidelor din alianța proeuropeană, creată după alegerile parlamentare, la un sfert de oră după începerea şedinţei, care a fost organizată la sediul Guvernului, de la Palatul Victoria.
„Ei nu au înţeles nimic din votul românilor. Practic, se încearcă acelaşi lucru, să ne facă acelaşi lucru şi noi să avem aşteptări diferite. Nu se poate aşa ceva. Am venit cu opt puncte, astăzi, care practic se regăsesc şi în programul de guvernare, pentru că mi s-a părut că în tot acest timp în care am discutat despre buget am văzut un dialog al surzilor, în sensul că nu ai cum să le promiţi oamenilor că faci lucruri pentru ei dacă nu te poţi asigura că ai bani pentru asta”, a spus Lasconi, citată de News.ro.
Primul punct este adoptarea bugetului pe 2025 în Parlament, până luni, spune Lasconi. Ea crede că „se poate face asta, dacă există această dorinţă politică, pentru că Guvernul a depăşit termenul legal, cel de 15 octombrie”.
Lasconi spune că USR mai cere și o notă de informare privind situaţia bugetului şi nevoile de finanţare pentru 2025 și a spus că ar trebui făcută publică urgent „ pentru că acest guvern a secretizat-o, practic”.
USR a mai cerut demiterea în Parlament a preşedintelui AEP, Toni Greblă, organizarea în Parlament a unei comisii de anchetă privind condiţiile de organizare a alegerilor şi de prevenire a influenţelor străine, demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete, organizarea unui grup de lucru pentru refacerea legilor securităţii naţionale, pentru un control civil real al serviciilor, reformarea şi depolitizarea CCR-ului, prin votarea proiectului USR din Parlament.
„Foarte important şi la asta am văzut că au strâmbat din nas toţi, ca toate partidele din coaliţie să ceară demisia preşedintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Dacă are un pic de onoare Klaus Iohannis îşi depune demisia iar preşedintele Senatului va fi preşedinte interimar al României”, a spus Lasconi.
La punctul opt, USR cere demararea procedurilor de declanşare a referendumului „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste un milion de cetăţeni şi organizarea acestuia odată cu alegerile prezidenţiale.
Întrebată dacă vor mai face parte din Guvern, dacă nu se respectă aceste opt puncte, Lasconi a răspuns: „Au spus că au luat act de ceea ce le-am prezentat şi că au un calendar pentru asta”.
Coaliţia, despre lista USR: „Un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare”
Coaliţia PSD-PNL-UDMR-minorități spune că „a luat act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă şi că documentul transmis sub forma unui «to do list» reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare şi de a nu-şi asuma răspunderea într-un moment dificil pentru ţară”.
Coaliţia susține că va trata cu seriozitate toate punctele transmise de USR și că una din priorităţile sale este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susţinute de o majoritate puternică şi alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidenţiale imediat după instalarea în funcţie a noului Guvern.
„În plus, liderii Coaliţiei pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la preşedinţie, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”, se mai spune în comunicatul remis presei după declarația Elenei Lasconi.