Linkuri accesibilitate

USR cere demisia șefului Romsilva, care-i numește antiromâni pe activiștii de mediu


Teodor Țigan, șeful Romsilva
Teodor Țigan, șeful Romsilva

Senatorul USR Mihai Goțiu cere demisia noului șef al Romsilva, Teodor Țigan, pentru că în loc să declare război mafiei pădurilor îi atacă pe activiștii de mediu pe motiv că 90% din organizațiile neguvernamentale care trag semnale de alarmă ar fi antiromânești.

„Puhoaiele coborâte din munții fără păduri fac ravagii în localități. Numărul transporturilor ilegale de lemn descoperite în perioada stării de urgență în urma apelurilor la 112 s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar, în fiecare an, din pădurile României, fără acte. Și ce spune domnul Teodor Țigan, în primul interviu de la numirea lui ca director general al Romsilva despre cei care luptă pentru apărarea pădurilor țării?”

Țigan a spus despre organizațiile implicate împotriva furtului de lemn din pădurile românești că ar ti antiromânești.

„Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti! (…) Sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti!”, a spus Țigan.„Alo, domnul director Romsilva! Furtul de lemne NU e „dezvoltarea economiei românești”, ci a mafiei. Pierdem, anual, sute de milioane de euro (chiar peste un milliard de euro) din cauza hoției din păduri. Asta fără a vorbi de pagubele conexe, aproape imposibil de cuantificat economic. Ați fost pus șef la Romsilva ca să vă luptați cu hoții, nu cu activiștii de mediu! Dacă Romsilva nu are bani să-și plătească angajații ori pentru împăduriri, cum vă plângeți, domnule Țigan, e pentru că banii ăștia ajung în buzunarele mafioților și corupților! Iar de suferit, suferim cu toții. Dacă asta e misiunea d-voastră, să mințiți că totul e bine și frumos, când dispariția pădurilor din România se vede de pe lună, eu vă cer, încă din start: DEMISIA! PS: Probabil că și ministrul Afacerilor Interne o fi plătit de ”europenii ăia răi”. De-asta mi-o fi trimis, ca răspuns la interpelarea adresată, informațiile potrivit cărora, în lunile martie-mai 2020, numărul transporturilor ilegale de lemn confirmare în urma apelurilor la 112 a fost DUBLU față de perioada similară de anul trecut. În medie, unul din trei transporturi verificate prin 112, în luna martie, a fost dovedit a fiind ilegal. În luna aprilie, unul din patru. Hoția pune frână dezvoltării economiei românești, nu oamenii care luptă să o oprească!”, scrie Goțiu pe pagina sa de Facebook.

De la numirea sa în funcția de ministru al Mediului, Costel Alexe, a spus că va avea „toleranță zero” față de tăierile ilegale de arbori și că va face eforturi pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor, dar și pentru implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale.

Cu o zi înainte de numirea lui Teodor Țigan în funcția de director general al Romsilva, Agent Green i-a cerut ministrului Mediului, Costel Alexe, să nu-l numească pe Țigan la șefia structurii care gestionează situația tăierilor de păduri și a avertizat asupra problemelor de natură morală și legală pe care le are Țigan.

„Teodor Țigan ar urma să devină de mâine noul director general al Romsilva. Este informația care ne-a parvenit din mai multe surse credibile și care ne îngrijorează având în vedere reputația pătată a acestui domn din care amintim:
- prins la vânătoare luna aceasta în timpul orelor de serviciu
- fapte penale în mod repetat între anii 2009-2015 la licitațiile de lemn și explotări forestiere care au declanșat o anchetă DNA în anul 2016
- l-a numit pe Cristian Moț maistru de exploatare în cadrul Ocolului Silvic Gurahonț deși acesta avea două dosare pentru furt de lemne, respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic

Îl rugăm pe domnul ministru Costel Alexe să facă tot ce îi stă în putere pentru a evita numirea domnului Țigan la conducere Romsilva și să se asigure că regia va fi condusă de un om care va asigura întoarcerea silvicultorului cu faţa la pădure, după lunga perioadă de 30 de ani în care, ca problemă centrală, i s-a impus retrocedarea terenurilor forestiere, suferind acum şi el suferinţele pădurii retrocedate.

Noul director Romsilva trebuie să asigure creşterea eficienţei luptei împotriva actelor ilicite şi corupţiei care, în ultimul timp, au luat proporţii insuportabile, dezonorante pentru neamul nostru.

Noul director Romsilva trebuie să asigure reaşezarea silviculturii româneşti pe noi şi solide baze ştiinţifice, crescând adaptarea la schimbările climatice și reducând imensul decalaj actual existent între practica silvică şi rezultatele cercetării ştiinţifice dobândite în ţară şi pe plan european”, a avertizat Agent Green.

XS
SM
MD
LG