Doi senatori, Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu, cer, în numele USR, ca Guvernul să reia procedurile pentru înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, cei doi senatori atrag atenția că la finalul lunii ianuarie expiră termenul limită până la care Guvernul poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul să poată fi discutat la reuniunea din vară a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, să vă onoraţi promisiunea luată faţă de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului dumneavoastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cei doi senatori USR, publicată de Vlad Alexandrescu pe pagina de Facebook.
Alexandrescu și Goțiu amintesc de protestele ample din 2013 privind Roșia Montană.
„Pe lângă acţiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susţinute de Ministerul Culturii şi Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, puteţi semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei ţări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetăţenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că şi-l doresc, fiind una dintre revendicările Toamnei Româneşti 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni şi jumătate”, se precizează în scrisoare.
Pe 5 ianuarie 2017, în ultima zi de mandat, ministrul tehnocrat al Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că Ministerul a trimis la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”.
Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea Ministrului Culturii Corina Șuteu, după informarea și consultarea Prim-Ministrului Dacian Cioloș și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, preciza atunci Ministerul Culturii.
Potrivit Ministerului, depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finaliza un proces început în 2011, când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
Guvernul Dăncilă a stopat însă procedura, în iunie 2018, iar dosarul Roșia Montană a fost returnat Guvernului o lună mai târziu.
Citește și:
- Condițiile ALDE, USR, PMP și UDMR pentru susținerea guvernului Orban
- Rise Project publică o nouă investigație despre goana după terenurile care dețin aur cât rezerva BNR