Linkuri accesibilitate

USR, rupt între tabere. Vor pleca „greii” din PLUS? Miza Cătălin Drulă


Congresul USR PLUS, cel care a adus fuziunea celor două partide și pe Dacian Cioloș președinte. Au trecut de atunci patru luni. Partidul este mai divizat ca niciodată.
Congresul USR PLUS, cel care a adus fuziunea celor două partide și pe Dacian Cioloș președinte. Au trecut de atunci patru luni. Partidul este mai divizat ca niciodată.

Apele nu dau semne să se liniștească dupa demisia lui Dacian Cioloș din fruntea USR: peste 500 de membri, majoritatea de la PLUS, au plecat din partid de atunci și până acum. Chiar dacă există riscul unei implozii a partidului, actuala conducere nu pare îngrijorată. Cel puțin nu în public.

Cei care pleacă din USR sunt în proporție de peste 80% din fostul PLUS, nemulțumiți de demisia lui Dacian Cioloș, sunt informațiile Europei Libere confirmate de ambele tabere din partid.

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR susține că plecările sunt compensate de înscrieri. În ultimele două săptămâni, s-ar fi înregistrat 200 de înscrieri.

„Sunt și oameni care pleacă, e un partid viu, cu membri reali (…) E un moment un pic mai dificil. Pentru orice partid, demisia președintelui este un act ușor traumatic sau care reprezintă un moment dificil, dar așa cum am trecut peste toate momentele din istoria acestui partid, așa vom trece și acum, e un partid care nu stă într-un lider sau altul”, a spus Cătălin Drulă pentru RFI.

Sub deviza „mergem înainte” și am mai trecut noi prin alte „valuri” de demisii, Drulă vorbește despre organizarea unui congres în iunie sau în toamnă, despre definitivarea procesului de fuziune, dar, mai ales, despre „o reconectare la electorat, cu ieșiri în stradă, o activitate care a definit USR-ul”.

Până atunci, unitatea partidului stă sub un mare semn de întrebare, iar problemele nerezolvate dintre cele două aripi trenează: votul din diaspora, bazele de date, delegații la congres, inactivitatea lui Dacian Cioloș și o încercare a acestuia de a disipa majoritatea din Biroul Național.

Tabăra Barna: Cioloș vrea să fie liderul opoziției interne

Din informațiile Europei Libere, printre cei plecați din USR nu se află nume cu greutate din anturajul lui Dacian Cioloș sau dintre foștii miniștri din cabinetul său. Așa încât se ridică întrebarea ce va face acest grup, cel care poate da semnalul că se va produce o sciziune.

Numele importante din jurul lui Dacian Cioloș nu vor pleca, vor să facă opoziție internă, spune pentru Europa Liberă o sursă din tabăra Barna- Drulă, iar Dacian Cioloș ar urmări să fie liderul acestei grupări, astfel încât să se poziționeze pentru alegerile interne din 2023 pentru candidatul la prezidențiale.

„Vrea să fie liderul opoziției interne. Și-a căutat un exit pentru că nu vrea să fie asociat cu această perioadă în care stăm mai prost în sondaje. A avut un plan, ca să nu se erodeze până în 2023 când se face selecția pentru candidatul la prezidențiale”, spune sursa menționată.

Lucrurile nu sunt în negru și alb. Neîncrederea instalată între cele două părți, reproșurile pe care și le aduc pot genera o rupere a partidului. Aceasta chiar dacă cei din tabăra Cioloș nu își pot lua înapoi fostul partid și să plece. Nu pot să îl ia pentru că, pur și simplu, acesta nu mai există. A fost radiat în momentul fuziunii cu USR.

Dragoș Tudorache: Dacă e o diferență de viziune, atunci o parte pleacă și își caută rostul politic altcumva

Chiar dacă PLUS nu mai există în mod legal, nu însemnă că noul USR nu poate face implozie, avertizează europarlamentarul Dragoș Tudorache. Aceasta depinde însă foarte mult de ceea ce va face sau nu va face Cătălin Drulă.

„Oamenii cu greutate din PLUS nu au plecat. Încă. Ține foarte mult de ceea ce va face Drulă în săptămânile următoare. Am transmis mesajul că e important să vedem din partea președintelui interimar acțiuni concrete, nu doar declarații, pe chestiuni care sunt importante pentru cealaltă bucată de partid care nu a votat pentru Dan Barna, care nu poate fi ignorată. În funcție de felul în care dă aceste semnale sau nu le dă, noi ne vom trage concluziile și vom acționa în continuare.

Dragoș Tudorache (dreapta), crede că viitorul USR depinde de ce decizii va lua președintele interimar, Cătălin Drulă, în următoarea perioadă. În imagine, alături de fostul președinte al USR dinaintea fuziunii cu PLUS, Dan Barna. Ulterior fuziunii, Dan Barna și Dacian Cioloș au fost co-președinți ai USR PLUS - nume dispărut odată cu congresul din 2-3 octombrie 2021.
Dragoș Tudorache (dreapta), crede că viitorul USR depinde de ce decizii va lua președintele interimar, Cătălin Drulă, în următoarea perioadă. În imagine, alături de fostul președinte al USR dinaintea fuziunii cu PLUS, Dan Barna. Ulterior fuziunii, Dan Barna și Dacian Cioloș au fost co-președinți ai USR PLUS - nume dispărut odată cu congresul din 2-3 octombrie 2021.

Trebuie să vedem dacă este o diferență de viziune asupra viitorului partidului sau doar o chestie de conjunctură și de umori personale. Dacă însă se dovedește a fi o diferență de viziune, atunci trebuie luată o decizie dacă putem continua împreună. Și dacă nu, atunci o parte pleacă și își caută un rost politic altcumva. Acest altcumva e un pic devreme de conturat”, spune Dragoș Tudorache pentru Europa Liberă.

Concret, așteptările celor din aripa Cioloș se îndreaptă spre rezolvarea sutelor de sesizări privind corectitudinea alegerilor din diaspora și punerea în dezbatere a propunerilor de deschidere a partidului către societate, așa cum figurau ele în proiectul de reformă înaintat de Dacian Cioloș.

În așteptarea congresului

În tabăra Cioloș se vorbește însă de posibilitatea refacerii PLUS, inclusiv sub aspect juridic, dar este doar o ipoteză de lucru, pentru că se așteaptă congresul la care va fi ales viitorul președinte al USR. Mai mult ca sigur, Cătălin Drulă va candida, dar cealaltă grupare va avea și ea un candidat. Doar după aceea se vor lua deciziile tranșante.

Între timp însă, Cătălin Drulă transmite mesaje clare că USR este singurul partid de opoziție. Sunt mesaje destinate atât susținătorilor săi din partid, având în vedere că se confruntă cu o opoziție internă puternică, dar și în afară, partidul fiind la o cotă scăzută în sondaje, doar 12%.

Înaintea fuziunii cu USR, PLUS era o formațiune care se plasa în jurul cifrei de 5% din opțiunile electoratului.

XS
SM
MD
LG