Linkuri accesibilitate

USR și PMP cer măsuri de urgență pentru protecția cadrelor medicale


Medici care preiau cu izoleta un pacient
Medici care preiau cu izoleta un pacient

Siguranța medicilor este fundamentală pentru ca România să treacă peste pandemia de coronavirus, arată USR și PMP, care cer Guvernului implementarea de măsuri de protecție a cadrelor medicale pentru a evita noi situații precum cea de la Suceava în care 52 de cadre medicale s-au infectat.

„Pentru ca România să nu ajungă, în foarte scurt timp, în situaţia Italiei, unde 9% dintre persoanele contaminate sunt cadre medicale, se impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri de protecţie a acestora. Printre acestea, testarea medicilor şi a asistentelor, asigurarea de echipamente corespunzătoare de protecţie şi stabilirea unor fluxuri diferite pentru pacienţii cu coronavirus şi ceilalţi pacienţi. Protejarea personalului medical este o problemă de securitate naţională şi ea trebuie tratată ca atare de autorităţi”, arată USR într-o postare pe Facebook.

Situația de la spitalul din Suceava nu este una surprinzătoare, iar acum trebuie făcute toate eforturile ca ea să nu fie generalizată la nivel național, arată formațiunea politică.

„La Spitalul din Fălticeni sunt, de asemenea, probleme, după ce un medic a fost diagnosticat pozitiv, iar celelalte cadre medicale nu au fost testate. Şi la Spitalul Universitar din Capitală, cadrele medicale care au intrat în contact cu al doilea român decedat de COVID-19 nu au fost testate, deşi unele prezintă simptome. Aceste situaţii nu sunt deloc singulare. Zilele trecute, autorităţile declarau că 22 de cadre medicale de la Spitalul ‘Dimitrie Gerota’ din Bucureşti sunt infectate. Lista completă este, însă, cu siguranţă mult mai lungă şi relevă câteva din problemele grave ale sistemului de sănătate românesc. De la şefi de direcţii de sănătate publică şi manageri de spital incompetenţi, numiţi exclusiv pe criterii politice, la lipsa echipamentelor de protecţie şi a procedurilor ce trebuie respectate pentru circuitul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus”, precizează USR.

PMP întărește ideea că problemele de la Suceava nu pot fi replicat la nivel național.

„Cele mai preţioase resurse pe care România le are în lupta cu virusul necruţător COVID-19 sunt medicii şi personalul medical. Îmbolnăvirea cu coronavirus a celor 52 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava reprezintă un eşec incalificabil de management sanitar, iar Guvernul are obligaţia să ia toate măsurile pentru a se asigura că acest lucru nu se mai repete”, precizează PMP într-un comunicat.

Liderul formațiunii, Eugen Tomac, solicită testarea cu prioritate, în termen de trei zile, a întregului personal medical şi a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienţilor, dar şi a personalului medical.

Alte propuneri făcute de PMP:

  • dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru toţi medicii, inclusiv pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate
  • dotarea cu echipamente de protecţie suficiente pentru asistente, şoferii de pe ambulanţe, infirmiere, brancardieri, personalul curăţenie care interacţionează cu medicii şi pacienţii în această perioadă
  • monitorizarea respectării riguroase a procedurilor în toate spitalele din ţară şi aplicarea de sancţiuni dure pentru cei care nu le respectă
  • cazarea medicilor şi asistentelor ce tratează cazuri de coronavirus în locaţii izolate, care să le permită să nu îşi expună familiile riscului contagiunii
  • decontarea consultaţiilor oferite de medicii de familie prin telefon sau prin mijloace electronice
XS
SM
MD
LG