Linkuri accesibilitate

USR, Ucraina și geopolitica unei ciocolaterii


Actorul Volodymyr Zelenskyy favoritul alegerilor din Ucraina
Actorul Volodymyr Zelenskyy favoritul alegerilor din Ucraina

Mihai Sandu, consilierul liderului USR Dan Barna, prezintă triumfător pe Facebook rezultatul primei runde a scrutinului din Ucraina: “Un tânăr actor care ridiculizează corupția câștigă primul tur la alegerile prezidențiale din Ucraina.”

Ai crede că prin amploarea modului în care au fost acoperite alegerile prezidențiale din Ucraina, din care prima rundă a avut loc duminică 31 martie, a devenit limpede faptul că ele sunt doar o înfruntare între oligarhi.

Iată însă că Mihai Sandu, consilierul liderului USR Dan Barna, prezintă triumfător pe Facebook rezultatul primei runde: “Un tânăr actor care ridiculizează corupția câștigă primul tur la alegerile prezidențiale din Ucraina.”

Realitatea este mult mai complexă și foarte diferită, iar victoria “tânărului actor care ridiculizează corupția” ar putea însemna doar victoria unui alt oligarh, dușman personal al lui Poroșenko, care nu face nimic din ce ar putea supăra Rusia.

Așa că avem, pe de de o parte, actualul președinte, anti-rus, ales în 2014, imediat după Maidan și anexarea Crimeei de către Rusia, Petro Poroșenko (16,6% din voturi în prima rundă).

Poroșenko este un miliardar proprietar al rețelei de fabrici de ciocolată și dulciuri Roshen (de altfel, numele mărcii, Roshen, vine de la Poroshenko). E revelator faptul că în 2014, la începutul mandatului care se încheie acum, el a promis alegătorilor că își va vinde activele în rețeaua Roshen pentru a se consacra în totalitate politicii, dar că nu a făcut-o. Una din ciocolateriile lui este, de altfel, situată în Mariupol, portul ucrainean de pe malul Mării Negre, între Donețk și Crimeea ocupate de ruși. Căderea portului Mariupol, dorită de cei din Donețk pentru a asigura o continuitate teritorială pro-rusă, ar însemna o lovitură nu doar pentru Ucraina, ci și pentru imperiul de ciocolată al lui Poroșenko.

În fața lui Poroșenko se află magnatul Igor Kolomoiski, protectorul actorului Volodimir Zelenski care a câștigat cel mai mare scor în prima rundă a alegerilor (30%), dușman personal al lui Poroșenko, care l-a demis pe acest Kolomoiski în 2015 din funcția de guvernator în Dnipropetrovsk, i-a smuls controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Urknafta, iar în 2016 i-a luat și PrivatBank, cea mai mare bancă a Ucrainei, naționalizată pe fondul unor acuzații de fraudă masivă aduse patronului “tânărului actor care ridiculizează corupția”.

La mijloc, între cei doi, se află ceilalți oligarhi, printre care cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Ahmetov, care păstrează o neutralitate fragilă, așteptând să vadă cum va evolua situația. Ahmetov este cel mai ambiguu, întrucât s-a plasat, teoretic, de partea puterii de la Kiev în conflictul din Donbas, dar a păstrat în același timp o serie de fabrici în zonele controlate de independentiștii rusofoni din Donețk și Lugansk, sprijiniți de Rusia.

Actorul Volodimir Zelenski, care joacă rolul unui președinte ficțional al Ucrainei opus corupției la televiziunea lui Kolomoiski a câștigat prima rundă în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri pe plaja din Forte dei Marmi.

Orașul de pe litoralul toscan a fost numit “colonia Moscovei" din Italia de către unele mass-media rusești pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.

Apoi, Zelenski, în timpul campaniei sale electorale, a evitat cu grijă să menționeze statutul Crimeei, în vreme ce Poroșenko e foarte ferm în intenția sa afișată de a recupera Crimeea. Pentru a rezuma: oligarhul Poroșenko este dușmanul Rusiei și pro-occidental afișat, în vreme ce Zelenski, omul oligarhului Kolomoiski, nu spune nimic care ar putea supăra Rusia.

Mesajul tot repetat de Zelenski este lupta împotriva corupției, însă acel mesaj este identic cu cel al lui Poroșenko în 2014... mai puțin intenția de a recupera Crimeea.

Acesta este un portret ceva mai complet al “tânărului actor care ridiculizează corupția” și care, dacă va învinge, ar însemna, pentru a rezuma concret, victoria lui Kolomoiski (tăcut în privința Crimeei) asupra lui Poroșenko (care cere strident returnarea Crimeei).

XS
SM
MD
LG