Linkuri accesibilitate

Vâlcea, al treilea județ în care masca devine obligatorie. Urmează Brașov


Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul Vâlcea, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun, transmite Prefectura județului după întrunirea, miercuri, a Comitetului Național Județean pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie.

La cererea DSP Vâlcea, din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri din judeţ care a dus la atingerea capacităţii maxime de internare în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, a fost propusă includerea în reţeaua COVID şi a spitalelor din Brezoi şi Drăgăşani, pentru preluarea pacienţilor pozitivi asimptomatici. Miercuri erau internaţi 73 de pacienţi în condiţiile în care în secţia are 68 de paturi.

Totodată a fost stabilită şi adoptată o nouă procedură de identificare a traseului pacienţilor pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2, toate persoanele diagnosticate pozitiv, simptomatice şi asimptomatice, urmând să fie transportate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, pentru a fi evaluate prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, se va decide internarea lor ulterioară în spitale de faza I, a II-a, suport sau în unităţi de izolare şi tratament.

Pacienţii pozitivi asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc din unităţile de izolare şi tratament pot fi externaţi după 48 de ore de la internare, la cerere, după o evaluare clinică şi paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, care emite o recomandare pentru izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării.

Vâlcea a înregistrat miercuri 417 de coronavirus, din care 17 nou-confirmate.


Transportul pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2 se va face, atât la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi către celelalte spitale suport din judeţ, cu autospeciale aparţinând ISU Vâlcea şi serviciului de ambulanță, în funcţie de capacitate.

Evidenţa persoanelor pozitive externate şi a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu va fi ţinută, pe baza datelor primite de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, de către primăriile pe raza cărora acestea se află, administraţiile publice locale având şi obligaţia să acorde sprijin în procurarea şi livrarea hranei şi, dacă este cazul, tratamentului, pentru acele persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea lor. Cheltuielile în acest sens urmează să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, administraţiile publice locale trebuie să asigure dezinfecţia scărilor de bloc unde domiciliază persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2.


Monitorizarea medicală a persoanelor asimptomatice externate, cât şi a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu se va face de către medicul de familie.

Urmează Brașov

Și Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie de la din 1 august, în spații publice: în pieţe şi târguri, la orice evenimente care pot crea aglomerări de persoane, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ.

Singurii exceptaţi sunt copiii cu vârsta sub 5 ani.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns, la nivelul judeţului Braşov, la 2.933, în ultimele 24 de ore fiind raportate 49 de noi cazuri.

Dintre aceştia, 426 pacienţi sunt internaţi în spitale, 243 de persoane cu test pozitiv au consimţit să se autoizoleze la domiciliu, 537 sunt în carantină la domiciliu.

Dâmbovița și Argeș, primele județe în care masca este obligatorie

Prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a anunțat că, începând de joi, masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise din județ.

„Măsura se va aplica la nivelul întregului județ, pe tot parcursul zilei, în toate zonele aglomerate unde se desfășoară activități comerciale. Dâmbovița este județ roșu, cu un număr foarte mare de persoane contaminate", a subliniat prefectul, potrivit Digi24.

Prin urmare, masca va deveni obligatorie pe tot parcursul zilei în toate spațiile publice deschise unde se produc mari aglomerații precum piețe, târguri sau oboare.

Comercianții vor fi obligați, la rândul lor, să poarte mănuși.

Decizia vine la o zi după cea din Argeș. Tot marți, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a stabilit instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

În Dâmbovița au fost raportate de la debutul pandemiei 1682 de cazuri, dar se află pe un trend ascendent în ultimele zile, cu 437 de cazuri și 52 de decese doar în săptămâna 20-26 iulie.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri alte 1.182 de noi cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus și 30 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Crește și numărului persoanelor internate în stare gravă pe secții de terapie intensivă, la 377.

22.049 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.954 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.095 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 480 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 29 iulie.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.926.

Până astăzi, 29 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 48.235 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

26.446 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.870 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 2.269 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

XS
SM
MD
LG