Linkuri accesibilitate

V. Dăncilă și PSD, înfrângere categorică în fața lui K. Iohannis. Firea: “Nu am venit să cântăm prohodul”


Dăncilă pierde alegerile prezidențiale în fața lui Iohannis.

Viorica Dăncilă a înregistrat cel mai slab scor înregistrat în istoria alegerilor prezidențiale de un candidat al PSD. Deși a pierdut alegerile și în 2004, 2009 și 2014, partidul nu a primit niciodată atât de puține voturi. Este cea mai categorică înfrângere suferită de PSD la un scrutin prezidențial, iar mulți social-democrați consideră că este nevoie urgent de un Comitet Executiv pentru a se face o analiză asupra rezultatului obținut.

Candidata PSD a încercat să mute atenția de dezastrul electoral la faptul că partidul a obținut același număr de voturi ca la alegerile parlamentare din 2016.

Potrivit numărătorii paralele pe care o realizează cei de la PSD, partidul a câștigat alegerilor în doar cinci județe, iar în Diaspora scorul este unul dramatic pentru Viorica Dăncilă. Printre județele care au performat se numără: Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj și Mehedinți.

Social-democrații știau încă înaintea anunțării sondajelor la urne că Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale, singurul lor semn de întrebare fiind legat de voturile adunate de candidata PSD. Dorința echipei de campanie era ca Dăncilă să scoată un scor cu patru în față.

Românii din diaspora au dat peste cap planurile echipei de campanie a Vioricăi Dăncilă, care nu se aștepta la o asemenea mobilizare în afara granițelor. Social-democrații spun că au pornit cu un deficit de aproape un milion de voturi pe care Klaus Iohannis le-a obținut în Diaspora. În aceste condiții, PSD știe că nu se poate atinge targetul propus inițial pentru candidata Dăncilă, de a obține un scor care să fie cât mai aproape de cel al actualului președinte.

În curtea sediului din Kiseleff au fost aduși aproximativ 50 de oameni din organizația PSD București, înarmați cu steaguri și mobilizați să strige pentru Viorica Dăncilă. “Unitate, unitate”, se aude în curtea PSD, în timp ce liderii își caută cuvintele înaintea eșecului de la prezidențiale. Ultima victorie a partidului la alegerile prezidențiale a fost în mileniul trecut, când Ion Iliescu îl învingea pe Ion Iliescu.

Rădulescu: Votul din diaspora a fost fraudat 100%
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Unii social-democrați susțin că votul a fost fraudat și de aceea s-au pierdut alegerile. “Cred 100% că în Diaspora a fost fraudă”, a afirmat deputatul Cătălin Rădulescu înainte să intre în sediul din PSD. El a relansat teoria folosită și la alegerile din 2009, că în afara granițelor s-a votat într-un ritm prea susținut și că acest lucru ar demonstra că ar fi fost fraude.

Cu două ore înaintea închiderii urnelor, la partid a ajuns și Gabriela Firea, un lider social-democrat care este văzut drept un potențial succesor al Vioricăi Dăncilă. “Nu am venit să cântăm prohodul”, a fost mesajul transmis de Firea.

Firea: Nu am venit să cântăm prohodul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00

În sediul din PSD se află de azi dimineață Viorica Dăncilă împreună cu fiul ei, dar și mulți oameni din echipa sa de campanie. Ea a cerut șefilor de organizații să se mobilizeze până la final.

Dăncilă își anunță înfrângerea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

La sediul PSD a ajuns și Gabriel Oprea, fostul președinte al UNPR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG