Europa Liberă: Cât de importante sunt pentru PSD aceste alegeri europarlamentare în condițiile în care PES a anunțat că a înghețat relațiile cu PSD?
Victor Negrescu: PSD reprezintă una dintre cele mai importante formațiuni la nivelul familiei social-democrate europene, în actualul Parlament European suntem al patrulea partid ca pondere în ceea ce înseamnă grupul social-democrat. În contextul acesta, am avut o voce puternică atunci când s-au luat deciziile la nivelul grupului nostru politic.
În prezent, nu vorbim de o înghețare a relațiilor dintre PES și PSD, vorbim de această decizie ca, la anumite reuniuni ale socialiștilor europeni, PSD să nu participe, momentan, până se va lua o decizie și va avea loc o discuție concretă, oficială, într-o structură statutară a partidului privind relația noastră pe viitor.
Europa Liberă: De ce s-a ajuns la această relație?
Victor Negrescu: Cred că PSD va continua să fie un partid important la nivelul familiei social-democrate europene. Așa cum arată rezultatele, vom deveni a doua sau a treia formațiune politică din familia social-democrată europeană, ponderea și influența noastră va fi una ridicată, una importantă. Cred că aceste alegeri vor determina și tipul de social-democrație care e votat de cetățenii europeni, atunci vom discuta cum vom colabora mai departe. Cum s-a ajuns la această chestiune? S-a ajuns prin prisma unor abordări personale sau a contextului electoral, anumite partide membre, doar câteva, au considerat că nu este bine să discute în aceste alegeri și despre ce se întâmplă în România și au căutat să creeze o separare între temele românești și temele care se dezbat în Europa.
Europa Liberă: Un astfel de mesaj dur nu v-a îngrijorat?
Victor Negrescu: Eu, în data de 8 mai, la Sibiu, am avut o întâlnire neoficială cu mai mulți lideri social-democrați europeni. Sunt convins că acele discuții au fost unele constructive și ne vor conduce din nou să lucrăm împreună în viitorul Parlament European.
Europa Liberă: Sunteți singurul membru PSD care a avut întâlniri neoficiale cu cei din PES?
Victor Negrescu: Au fost discuții telefonice și cu liderii PSD. Suntem în contact.
Europa Liberă: Liviu Dragnea a avut vreo discuție la summit-ul de la Sibiu cu vreun lider PES?
Victor Negrescu: Anterior acelui summit au mai fost comunicări. Doamna premier Viorica Dăncilă a avut comunicări cu prim-miniștrii de stânga, lucru pe care dânsa l-a anunțat. Suntem în contact.
Europa Liberă: Dar Liviu Dragnea, președintele PSD, nu a vorbit cu nimeni atunci?
Victor Negrescu: Noi nu puteam participa oficial la summit-ul de la Sibiu, nefiind invitați. Ar fi fost o greșeală pentru noi să mergem acolo doar pentru câteva întâlniri neoficiale, în contextul în care nu era organizată nici o întâlnire oficială a PES la Sibiu. La Sibiu nu a avut loc nici o întâlnire oficială, statutară a Partidului Socialiștilor Europeni. PPE a avut acolo o întâlnire oficială. PES nu a avut, pentru că a înțeles că nu era normal și nu este normal că Executivul României nu a fost invitat la această reuniune. În contextul acesta, nu aveam la ce să participăm. Să mergem doar pentru tatonări și discuții informale nu își avea rostul.
Europa Liberă: Dumneavoastră ați fost, totuși?
Victor Negrescu: Da, pentru că asta e responsabilitatea mea la nivelul PSD, colegii mei din conducerea partidului știau.
Europa Liberă: V-au însărcinat să transmiteți un mesaj?
Victor Negrescu: Am avut consultări, eu fac lucrul acesta de foarte mulți ani, din 2006 încoace mă ocup de aceste contacte între PSD și familia social-democrată europeană. Nu este prima dată când se întâmplă lucrul acesta la nivelul familiei noastre politice. Și socialiștii din Slovacia, și socialiștii din Malta, și alți social-democrați europeni au întâmpinat la un moment dat dificultăți sau mesajul lor nu a fost perfect înțeles la Bruxelles.
De fiecare dată s-a găsit o soluție. PSD nu a atacat niciodată familia social-democrată europeană, nici pe liderii săi. Uneori au fost reacții la anumite atacuri, dar credem că trebuie să calmăm lucrurile pentru că important pentru noi este să lucrăm împreună cu un PSD care va deveni, probabil, a doua forță social-democrată europeană.
Europa Liberă: Cu cine v-ați întâlnit la Sibiu?
Victor Negrescu: Vorbim de întâlniri neoficiale, pot spune doar cu lideri ai PES.
Europa Liberă: Au avut aceștia un mesaj pe care să-l transmită prin dumneavoastră către PSD și Liviu Dragnea?
Victor Negrescu: Mesajul transmis sau mesajul discutat este același care a fost comunicat și public. După alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc discuții și cred că ele vor merge în direcția cea bună pentru relațiile noastre la nivel european.
Europa Liberă: Unde este blocajul? V-au spus dacă trebuie să faceți ceva anume pentru a relua discuțiile și buna colaborare în cadrul PES?
Victor Negrescu: După ce ieșim din momentul electoral putem să discutăm lucrurile în profunzime în așa fel încât să ne înțelegem reciproc și să găsim soluțiile pentru viitor.
Dacă veți ajunge a doua sau a treia forță în cadrul PES, acest lucru va crește puterea de negociere a PSD?
Victor Negrescu: PSD e un partid puternic, cel mai mare partid politic din România, cu jumătate de milion de membri. Suntem deja o forță și suntem destul de influenți în familia noastră politică. Nu e vorba de o luptă, noi nu ne luptăm cu prietenii noștri, noi lucrăm alături de prietenii noștri.
Europa Liberă: Frans Timmermans a fost la Sibiu. L-ați văzut, v-ați întâlnit, ați discutat?
Victor Negrescu: Nu pot evoca nume, dat fiind caracterul informal.
Europa Liberă: Frans Timmermans a trimis o scrisoare în România în care a vorbit despre activarea articolului 7 din Tratatul UE. Cum veți răspunde la această scrisoare?
Victor Negrescu: Este de datoria reprezentanților Guvernului și Parlamentului să răspundă la această scrisoare, iar dânșii vor răspunde.
Europa Liberă: Cum credeți că ar trebui să răspundă?
Victor Negrescu: Textul nu spune de declanșarea articolului 7, vorbim de o posibilitate, evocată și în cazul altor țări. Austria a fost primul stat asupra căruia s-a evocat această posibilitate de declanșare a Articolului 7. Nu e ceva inedit. România va oferi clarificări. Nu a existat până acum nici un moment în care Executivul sau Parlamentul să ezite să dea clarificări sau de a colabora cu partenerii europeni.
Europa Liberă: Ați făcut parte din delegația care a discutat cu oficialii europeni despre modificările la Codurile Penale. De ce s-au opus?
Victor Negrescu: Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a discutat cu președintele Liviu Dragnea și cu premierul Viorica Dăncilă și ca urmare a acestor discuții s-a convenit să existe discuții informale, schimburi de puncte de vedere între reprezentanții Guvernului și alte instituți abilitate și reprezentanții Comisiei Europene. Din acele discuții a reieșit că ar fi oportună și participarea mea la aceste întâlniri, lucru solicitat de partea română și cea europeană. Procesul a fost coordonat în integralitate de Ministerul Justiției. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene în intervenția publică pe care a avut-o, mă refer la declarația de presă, a spus că dialogul este unul constructiv, care tinde să meargă în direcția bună.
Ce reclama Comisia Europeană a fost o solicitare de a extinde perioada discuțiilor pentru a aprofunda temele deja elaborate, cu implicarea mai aprofundată a Parlamentului, unde s-au dezbătut modificări cu privire la aspectele referitoare la justiție.
Europa Liberă: Comitetul Executiv al PSD a votat pentru a se da Ordonanță de Urgență pe Codurile Penale. Aceste mesaje venite din partea Uniunii Europene au blocat Ordonanța de Urgență?
Victor Negrescu: Decizia a fost luată la nivelul PSD, liderii au avut discuții și au decis că cea mai bună opțiune este ca să se continue procesul deja realizat în Parlamentul României.
Europa Liberă: Decizia a venit după ce Tudorel Toader a refuzat să dea Ordonanța.
Victor Negrescu: Eu nu știu cine sau cum s-a opus pentru că nu am participat la acele întâlniri.
Europa Liberă: Uniunea v-a cerut să nu se dea Ordonanță de Urgență pe Codurile Penale?
Victor Negrescu: Au cerut să înțeleagă mai bine aceste chestiuni pentru că nu aveau acces la întreaga informație. Nu mi-a cerut mie, ci Ministerului Justiției, domnul ministru Toader a participat la acea întâlnire, a oferit clarificări, reprezentanții Parlamentului au fost implicați în proces, totul a fost transparent. Ca urmare a acestor discuții și a dorinței doamnei prim ministru a fost realizată o consultare și cu actorii relevanți din sistemul judiciar. E un proces care a mers în direcția cea bună, un dialog pe care eu îl susțin și sper ca după acest moment electoral să-l putem continua.
Europa Liberă: Îl veți susține pe Frans Timmermans pentru șefia Comisiei Europene?
Victor Negrescu: Domnul Timmermans este candidatul partidului socialiștilor europeni, dar pentru desemnarea viitorului șef al Comisiei Europene trebuie întrunite mai multe condiții. În primul rând, trebuie ca familia politică de care aparține să fie pe primul loc. Dacă ne uităm pe sondaje, familia social-democrată cunoaște o creștere însă nu suficient în prezent pentru a fi pe primul loc.
A doua condiție este ca șefii de stat și de guverne să fie de acord cu ceea ce înseamnă viitorul șef al Comisiei Europene. Am remarcat în intervențiile președintelui Franței, domnul Macron, faptul că acesta a spus în repetate rânduri foarte clar că nu își dorește un președinte al Comisiei Europene care să rezulte din aceaste alegeri, ci trebuie desemnată o persoană din exterior care poate să adune toate grupurile politice. În acest context, mai avem până să știm dacă ne vom afla în acea situație în care trebuie să votăm pe Frans Timmermans sau pe altcineva în fruntea Comisiei Europene.
Europa Liberă: Există pericolul ca unii socialiști să se alăture grupului pe care urmează să-l formeze președintele francez în Parlamentul European?
Victor Negrescu: Nu știu lucrul acesta, însă am remarcat că au fost scrisori semnate alături de președintele Macron, PSD a atras atenția colegilor din familia social-democrată europeană asupra acestui risc, menționând foarte clar că PSD nu va pleca din familia social-democrată europeană. Dacă există alte tendinte sau alte partide de stânga care vor să meargă acolo, nu știm acest lucru, noi sperăm să nu fie cazul.
Europa Liberă: Există un pericol pentru grupul socialiștilor că își va pierde influența?
Victor Negrescu: Noi, pe sondaje, vom fi al doilea grup politic, în creștere față de ce avem acum ca pondere în Parlamentul European. Noi sperăm să conteze pentru colegii noștri pentru a lucra mai departe în această formă.
Europa Liberă: Va apărea și grupul suveraniștilor europeni. V-ați vedea făcând parte dintr-un astfel de grup?
Victor Negrescu: Președintele Liviu Dragnea și doamna Rovana Plumb au spus că PSD va rămâne în familia social-democrată europeană. Eu sunt un social-democrat convins, un proeuropean și cu siguranță îmi văd viitorul în familia social-democrată europeană.
Europa Liberă: Nu veți pleca niciodată în alt grup?
Victor Negrescu: Eu am spus că nu îmi văd viitorul, atât timp cât există un grup al socialiștilor europeni. Noi susținem ideea de a rămâne uniți în această formă.
Europa Liberă: Cât de mult a contat că procesul lui Liviu Dragnea s-a amânat pentru săptămâna viitoare, cât de mult contează pentru rezultatul de duminică?
Victor Negrescu: Nu văd nici o legătură. Eu cred că e un proces normal, se desfășoară conform legii și conform deciziilor magistraților și trebuie să respectăm independența justiției. De aceea, nu am ce comenta. Alegerile sunt alegeri, oamenii trebuie să voteze oferta noastră și candidații pe care i-am propus la aceste alegeri.
Europa Liberă: Liviu Dragnea a anunțat că duminică seara va face un anunț în privința alegerilor prezidențiale. Să înțelegem că aceste alegeri au și rolul de a desemna și candidatul PSD la prezidențiale?
Victor Negrescu: Aceste alegeri au ca rol să arate dacă politica social-democrată este susținută pe mai departe, dacă politica de creștere a veniturilor, a pensiilor e susținută. Vom vedea ce se va întâmpla duminică, eu cred că ne dăm foarte mult cu presupusul fără să știm realitatea. Eu sunt convins că orice decizie sau anunț va fi unul ca o ilustrație a ceea ce deja s-a discutat la nivelul PSD și se va discuta în acea seară între noi ca urmare a rezultatului obținut.
Europa Liberă: Dumneavoastră susțineți candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale?
Victor Negrescu: În acest moment, Liviu Dragnea nu și-a anunțat această intenție. De principiu, un partid este mai puternic dacă își susține liderul. Până când vom avea o astfel de discuție, rămâne de văzut. PSD este un partid puternic, care poate susține un candidat câștigător. Îmi doresc ca viitorul președinte al României să fie un președinte care are o viziune și de centru-stânga, care îmbrățișează programul nostru politic, noi susținem ideea de stabilitate, de echilibru, de dezvoltare locală și nu mai vrem dezbinarea care a avut loc, promovată de președintele Iohannis
Europa Liberă: Este obligatoriu ca acest candidat să provină din PSD?
Victor Negrescu: Eu sunt un social democrat convins, sunt în PSD de foarte mult timp, de la o vârstă fragedă și cred că PSD are oameni capabili care pot câștiga aceste alegeri. Cred că trebuie să ne uităm la ce înseamnă barometrele sociologice și să alegem candidatul care poate câștiga în toamnă aceste alegeri.
Europa Liberă: Inclusiv Călin Popescu Tăriceanu ar putea să fie o astfel de variantă?
Victor Negrescu: Rămâne de văzut. Trebuie să vedem și care este programul politic al oricărui candidat. PSD e un partid serios, poate nu părem cei mai cool, cei mai interesanți la televizor, poate nu dăm cel mai bine în poză, dar obiectivul nostru a fost să livrăm.
Tot timpul când a fost un dezastru economic în țară, guvernul CDR, lumea a venit la PSD, dezastru economic PNL -PDL, lumea a venit la PSD, guvernul tehnocrat, lumea a venit spre PSD. Noi suntem cei care facem treabă.
PSD e acel partid care a stabilit consensul de la Snagov, care a dat direcția europeană, care a dus România în NATO, care a finalizat negocierile la Uniunea Europeană. Poate nu am avut liderii care dau cel mai bine în poză, dar cu siguranță am avut echipa care a făcut cel mai bine pentru România.
Europa Liberă: Sunteți un om politic tânăr, nu vă reproșează cei tineri că sunteți membru PSD, ați întâlnit un astfel de caz?
Victor Negrescu: Cred că sunt mulți tineri care susțin PSD, la ultimele alegeri parlamentare a fost cel mai votat partid de tineri. Și acum sunt singurul tânăr sub 35 de ani aflat pe un loc eligibil, ceea ce e contrar opiniei deseori formulată. PSD nu e privit ca un partid sprijinit de tineri și e singurul partid care are pe loc eligibil un tânăr sub 35 de ani. Ceea ce e dezamăgitor.
Europa Liberă: Care este imaginea lui Liviu Dragnea la Bruxelles, mai ales după ce a avut prima condamnare?
Victor Negrescu: Imaginile personale sunt diferite în raport cu foarte mulți lideri. Ce e important a se face, este de a comunica mai bine cu partenerii noștri europeni. Poate și aceasta va fi sarcina noastra în PE, să explicăm mai bine. Nici un lider nu este perfect, îmi vine în minte președintele Macron, care pare în presa românească cel mai iubit lider european, iar în Parlamentul European am auzit oameni care îl vorbeau de rău. Președintele Trump a câștigat alegerile în SUA și este deseori criticat de liderii europeni. Nu este vorba despre imagine ci despre ceea ce faci. Tot ce are legătură cu justiția trebuie decis de oamenii din acest domeniu.
Europa Liberă: Fără Ordonanțe de Urgență?
Victor Negrescu: Nu este prevăzută nici o Ordonanță de Urgență. În 2016, ar fi fost bine să nu existe acele Ordonanțe de Urgență date de guvernul tehnocrat. Poate de acolo începuse un cerc vicios, de la angajarea răspunderii pentru Codurile Penale.
Europa Liberă: Cum veți schimba comunicarea?
Victor Negrescu: S-au întâmplat câteva lucruri în această campanie, mai ales pe finalul acestei campanii și cu bune și cu rele și cred că aceasta este direcția și mai departe. Candidații noștri au avut discuții cu presa internațională, au explicat lucrurile.
Europa Liberă: Este o nouă strategie?
Victor Negrescu: Nu, cred că este strategia câștigătoare de acum câțiva ani, care ușor, ușor revine. Cred că au fost anumite carențe, ne-am concentrat prea mult pe acțiunile de zi cu zi și am uitat că reprezentăm o formațiune politică și trebuie să comunicăm mesajele noastre politice și să ascultăm pentru a oferi reacții.
Am remarcat reacția președintelui Liviu Dragnea cu privire la subiectul ce ține de pensiile speciale, PSD va scoate aceste pensii speciale.
Europa Liberă: După ce tot PSD le-a introdus?
Victor Negrescu: Tot Parlamentul.
Europa Liberă: Nu a fost unanimitate.
Victor Negrescu: Au fost din toate formațiunile politice oameni care au votat. A asculta înseamnă să reacționezi, chiar dacă reacțioenzi după.
Europa Liberă: Nu este o măsură electorală, se putea face cu un an înainte dacă se dorea?
Victor Negrescu: Este un lucru pe care l-am auzit foarte mult pe stradă. Am spus și eu președintelui Dragnea, a auzit și el. Dacă era o măsură electorală, însemna că avem alegeri parlamentare.
Europa Liberă: Nu aveți nevoie de voturile oamenilor și la aceste alegeri?
Victor Negrescu: Parlamentul sau Guvernul reacționează la ceea ce auzim.
Europa Liberă: La ultimul miting de la Târgoviște poliția a cerut parole de acces celor care intră în oraș. Nu vi s-a părut o măsură excesivă?
Victor Negrescu: Nu știu, nu am participat, știu că sunt filmulețe.
Reprezentanții Poliției din Dâmbovița trebuie să dea explicații cu privire la acest aspect. Important e ca instituțiile să răspundă, cei care, eventual, nu au respectat legea, să răspundă, dar dacă s-a respectat legea, să mergem mai departe.
Europa Liberă: Veți vota la referendumul de duminică?
Victor Negrescu: Nu m-am decis dacă voi vota la referendum. În primul rând, susțin lupta anticorupție și reprezentanții PSD susțin această luptă anticorupție, care trebuie să respecte normele europene, prezumția de nevinovăție și normele constituționale. Acest referendum a devenit un subiect politic, pare a fi o campanie a președintelui Iohannis. Noi nu vrem politizarea justiției. Recomandarea Comisiei de la Veneția e să nu faci referendum cu alegeri și să nu pui două întrebări într-una. Reflectez ce voi face.
Europa Liberă: Ce mesaj veți primi dacă acest referendum nu o să fie validat?
Victor Negrescu: Acest referendum nu a fost declanșat de noi, îl organizăm, cei care l-au declanșat trebuie să ofere răspunsuri. Nu cred că PSD are așteptări de la acest referendum consultativ.
Europa Liberă: Nu vi se pare că în ultimii doi ani s-a vorbit prea mult de tema justiției, de tema ordonanțelor, de amnistie și grațiere din partea PSD?
Victor Negrescu: Nu cred că PSD a vorbit atât de mult despre aceste subiecte, ele au devenit subiecte pentru opozanții noștri politici și poate au fost atractive și pentru o parte din media. PSD a avut o reală performanță la nivelul guvernării, rezultate economice, aș fi preferat să vorbim mai mult despre aceste aspecte. Eu nu am văzut nici un proiect privind amnistia și grațierea. Eu nu am văzut un text în Comitetul Executiv.
Europa Liberă: Există o ruptură între Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea?
32.55 Victor Negrescu: Nu văd o astfel de ruptură.
Facebook Forum