Linkuri accesibilitate

V. Zelenski mulțumește României pentru sprijin și afirmă că sancțiunile internaționale împotriva Rusiei funcționează


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat marți seara poporului ucrainean.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat marți seara poporului ucrainean.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că sancțiunile globale împotriva Rusiei funcționează și e nevoie de introducerea unora noi. Sunt „dovezi clare” ale unei încetiniri a industriei ruseşti de apărare, spune Zelenski, care a transmis mulțumiri României pentru nivelul de cooperare atins.

Preşedintele Volodimir Zelenski ținut în seara de 9 ianuarie un discurs către națiune în care a prezentat acțiunile Ucrainei pentru a face faţă unei noi ierni de atacuri din partea Rusiei şi crizei privind susținerea internațională pentru Kiev.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are în continuare soluții de apărare și că se vor deschide noi linii de producție de arme și muniții în Ucraina, cu sprijinul aliaților.

Președintele ucrainean a mai spus că în ciuda dificultăților privind ajutorul occidental pentru Ucraina situația din conflictul cu Rusia se poate gestiona.

„Abordarea noastră atentă şi precisă a fiecărei nevoi şi a fiecărei oportunităţi poate oferi Forţelor de Apărare tot ceea ce au nevoie”, a declarat liderul ucrainean.

Președintele ucrainean spune că sancţiunile internaționale impuse Rusiei funcţionează și că „există dovezi clare ale unei încetiniri a industriei ruseşti de apărare”. Volodimir Zelenski a adăugat însă că e nevoie în continuarea ca schemele de evitare a sancțiunilor să fie blocate total.

Volodimir Zelenski spune că e nevoie de măsuri internaționale împotriva celor care continuă să ajute Rusia.

„Toată lumea cunoaşte această mică listă de complici ai terorismului. Vom discuta acest lucru în continuare cu partenerii noştri”.

Discuții cu lideri europeni

Președintele Zelenski a mai spus că a vorbit cu trei lideri europeni, printre care și președintele României, Klaus Iohanis.

„Am mulţumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră [...] Apreciem sprijinul României pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană.

Avem cu siguranţă potenţialul de a creşte cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova”, a spus președintele ucrainean, care a adăugat că discuțiile cu președintele român au abordat și moduri de consolidare în comun a apărării.

Președintele ucrainean a mai spus și că a discutat și cu președintele preşedintele Poloniei, Andrzej Duda căruia i-a transmis de asemenea mulțumiri pentru sprijin.

„L-am informat pe preşedintele Duda cu privire la situaţia de pe linia frontului, precum şi cu privire la atacurile ruseşti în curs de desfăşurare şi la apărarea noastră, la nevoile noastre. În special, nevoia de sprijin”, a relatat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski spune că a vorbit și cu alți lideri europeni cu care a discutat formula de pace ucraineană, în pregătirea reuniunii de la Davos.

Președintele Ucrainei va participa în persoană la Forumul Economic Mondial de la Davos din 15-19 ianuarie, a anunțat Borge Brende, președintele forului. Reuniunea de va aborda în detaliu formula de pace promovată de Kiev,

Acesta prevede retragerea tuturor forţelor ruse din teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv din peninsula Crimeea, alături de garanţii privind viitoarea securitate a Ucrainei.

Planul prevede și tragerea la răspundere a liderilor ruși pentru rolul lor în invadarea Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG