Linkuri accesibilitate

Ucraina importă electricitate din România și Slovacia. 1.000 de orașe în beznă și frig


Frigul extrem a lăsat peste 1.000 de localități din Ucraina fără energie electrică. Termocentralele nu și-au revenit după atacurile masive rusești de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.
Frigul extrem a lăsat peste 1.000 de localități din Ucraina fără energie electrică. Termocentralele nu și-au revenit după atacurile masive rusești de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.

Operatorul de energie electrică din Ucraina a anunțat marți că 1.000 de localități au rămas fără electricitate din cauza vremii extreme. Locuitorii au fost îndemnați să economisească energie după ce atacurile rusești au slăbit sistemul energetic.

Consumul de energie electrică a fost marți la cele mai ridicate niveluri din această săptămână după ce temperaturile au scăzut la -15 °C în mai multe regiuni ale țării, a anunțat operatorul de rețea Ukrenergo, citat de Reuters.

„Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în toată țara”, anunță Ukrenergo pe Telegram. Consumul de energie electrică a fost marți dimineață cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.

„În această dimineață din cauza vremii nefavorabile - vânturi puternice, alimentarea cu gheață a fost întreruptă în 1.025 de așezări”, a transmis Ukrenergo.

Vânturile puternice, înghețul și un strat gros de gheață pe echipamente a cauzat daune semnificative rețelelor de distribuție, ceea ce a îngreunat și lucrările de reparații, a spus Ukrenergo.

Vitalîi Kim, guvernatorul regiunii Nicolaev, aflată în sudul Ucrainei, unde 215 orașe și sate au fost întrerupte de la curent, a declarat că gheața de pe cablurile de electricitate are o grosime de peste 5 cm.

Ukrenergo a spus că sistemul de alimentare funcționează deja la capacitate maximă și a îndemnat locuitorii să economisească energie electrică cât mai mult posibil și să evite utilizarea mai multor aparate electrice simultan pentru a ajuta sistemul să facă față.

„În prezent, electricitatea este suficientă pentru a alimenta toți consumatorii comerciali și casnici. Dar o creștere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcționează deja la maximum, și trebuie să crească producția foarte rapid și considerabil și asta poate duce la întreruperi tehnologice”, a spus Ukrenergo.

Ucraina a fost nevoită să importe energie electrică din România și Slovacia vecine pentru a putea face față cererii.

Ukrenergo a spus că termocentralele ucrainene încă își revin după atacurile masive rusești de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.

Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete și drone, provocând întreruperi frecvente pentru milioane de oameni.

Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război.

Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe daune la rețelele electrice din regiunile Donețk, Harkiv și Herson, care sunt aproape de linia frontului și la îndemâna bombardamentelor de artilerie.​

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG