Linkuri accesibilitate

Confuzie în privința vacanței pentru școlile private. Sorin Cîmpeanu: Nu au fost preluate în hotărârea de guvern


Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că în cele două săptămâni de vacanță fortață, școlile private pot organiza cursuri online sau pot da vacanță elevilor
Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că în cele două săptămâni de vacanță fortață, școlile private pot organiza cursuri online sau pot da vacanță elevilor

Confuzie în privința școlilor private: Comitetul Național pentru Situații de Urgență le-a menționat în hotărârea cu restricțiile care intră în vigoare de luni, dar ele nu au fost incluse și în hotărârea de guvern. CNSU menționează că se suspendă activitatea fizică și în școlile private și în after-schooluri. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că școlile private nu au fost preluate în hotărârea de guvern, iar în ordinul de ministru e prevăzută vacanța numai pentru elevii de la școlile de stat.

Cîmpeanu a declarat într-o intervenție la Antena 3 că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni. În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona.

„Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt”, a afirmat Cîmpeanu.

„Art 8, 1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebui să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern”, a declarat, duminică, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă instituţiile private de educaţie pot primi elevi începând de luni, ministrul a precizat:

„Conform articolului 8, 1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8, 1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria şi a reglementat vacanţa în unităţile de stat”.

Întrebat, de asemenea, dacă se va face o actualizare a deciziei, astfel încât să se ştie dacă unităţile private pot primi elevi de luni, Cîmpean a declarat:

„Conform art 8, 1, din decizia CSU, prezenţa fizică a fost deja suspendată. Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt prin preluarea în Hotărârea de Guvern. Ministerul Educaţiei, o spun încă odată, reglementează şcolile şi grădiniţele de stat din perspectiva vacanţei. Mai departe sunt alţii îndreptăţiţi să se pronunţe”.

Reamintim că, de luni, intră în vigoare mai multe restricții pentru combaterea pandemiei printre care și închiderea școlilor și grădinițelor pentru următoarelor două săptămâni. Vineri, CNSU a abilitat Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022.

În același timp, afterschool-urile și grădinițele private se închid și ele pentru două săptămâni.

Inițial, hotărârea în care erau curpinse și școlile private a fost transmisă greșit pentru că prevedea și închiderea creșelor, care totuși rămân deschise.

„Vă retransmitem Hotărârea CNSU 91, având în vedere că în forma trimisă anterior s-a strecurat o eroare la articolul 8, făcându-se referire și la suspendarea activității creșelor. Forma curentă este cea corectă. Ne cerem scuze pentru eroare”, spus reprezentanții CNSU.

Articolul 8.1 la care se referă Sorin Cîmpeanu arată că:

  • (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.
  • (2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

Vineri, Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care instituie vacanța școlară de două săptămâni numai pentru elevii de la stat.

Ce prevede ordinul de ministru:

  • Art. 1. — Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021—2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie—5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG