Linkuri accesibilitate

EMA: O a treia doză din alt vaccin împotriva Covid decât cel inițial, mai eficientă


Anunțul Agenției Europene a Medicamentului cu privire la a treia doză de vaccin împotriva Covid vine la o zi după ce FDA a autorizat folosirea combinată a vaccinurilor Moderna și Johnson&Johnson pentru doza a treia.
Anunțul Agenției Europene a Medicamentului cu privire la a treia doză de vaccin împotriva Covid vine la o zi după ce FDA a autorizat folosirea combinată a vaccinurilor Moderna și Johnson&Johnson pentru doza a treia.

Agenția Europeană a Medicamentului(EMA) arată că administrarea unei a treia doze, diferită față de planul inițial de vaccinare cu două doze a unei persoane, poate conferi o reacție imună mai intensă în fața virusului.

„Observăm niște rezultate promițătoare de pe urma studiilor ce ne confirmă faptul că noua tehnică ar obține, prin diferite combinații de vaccinuri, o reacție imună mai puternică față de administrarea dozei trei din același tip de vaccin”, a transmis Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA.

Potrivit lui Cavaleri, vaccinurile pe bază de ARN mesager „par să funcționeze bine” ca doză a treia, întrucât conferă organismului „o reacție imună robustă”.

Cavaleri a mai precizat că același lucru se aplică și pentru doza a treia cu vaccinuri pe bază de adenovirus.

Frica crește numărul de persoane care se vaccinează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

În prezent, EMA a aprobat doar folosirea vaccinului Pfizer/BioNtech pentru vaccinarea cu doza trei. Un anunț legat de vaccinarea cu Moderna pentru doza trei ar urma să fie făcut luni, 25 octombrie.

Joi, Pfizer a anunțat că o a treia doză de vaccin împotriva Covid ar putea preveni cu până la 95.6% simptomele de Covid. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 10.000 de persoane cu vârsta de peste 16 ani. Acesta este primul rezultat oficial al unui studiu ce s-a concentrat exclusiv pe eficacitatea dozei trei de vaccin împotriva Covid.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozei trei în eforturile noastre de a proteja populația împotriva acestei boli”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer.

Cele două anunțuri vin la o zi după ce Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vaccinarea pentru doza trei cu Moderna și Johnson&Johnson.

FDA a autorizat, de asemenea, folosirea unei doze 3 diferită față de schema inițială de vaccinare. În prezent, americanii au acces la trei vaccinuri pentru doza trei - Moderna, Johnson&Johnson și Pfizer/BioNtech. Noua decizie ar putea afecta interesul public în a se vaccina cu a treia doză de la Johnson&Johnson, vaccin știut că ar produce o reacție imună mai scăzută față de Pfizer sau Moderna.

Un comitet ce sfătuiește Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) va vota joi viitoare propriile recomandări pentru folosirea vaccinurilor de la Moderna și Johnson & Johnson pentru doza trei.

În prezent, există două tipuri de vaccin: vaccinurile de tip ARN mesager și cele ce folosesc tehnologia vectorului viral (bazate pe adenovirus).

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG