Linkuri accesibilitate

Sunt programat la vaccinare cu AstraZeneca? Mă mai duc? Ce răspund specialiștii de la RoVaccinare


Peste 9.000 de români nu s-au mai prezentat vineri pentru a primi vaccinul de AstraZeneca. Alții aproape 6.000 s-au înscris pentru a le lua locul.
Peste 9.000 de români nu s-au mai prezentat vineri pentru a primi vaccinul de AstraZeneca. Alții aproape 6.000 s-au înscris pentru a le lua locul.

- Mă mai duc la rapelul cu AstraZeneca?

- Pot să mă vaccinez cu a doua doză de AstraZeneca la 12 săptămâni, așa cum se întâmplă în Marea Britanie?

Acestea sunt doar două din întrebările la care sute de români au primit răspunsurile într-o sesiune online despre vaccinul AstraZeneca organizată de specialiști.

Iată câteva dintre răspunsurile la întrebările publicului legate de vaccinul de la AstraZeneca.

Ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doza de AstraZeneca? Să meargă la vaccin?

Da, din punct de vedere știintific și reglementar nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Acesta și-a dovedit profilul de siguranță în studiile clinice, orice lot, înainte de comercializare trebuie să fie certificat din punct de vedere al calității , astfel, balanța risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării.

În ceea ce privește loturile carantinate în Europa, EMA evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare și din informațiile de până acum numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare fata de procentul obișnuit din poluație, deci nu sunt motive de îngrijorare."

Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot să pățesc? Ce am de făcut?

Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacționează într-un mod diferit la acesta.

Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Informații referitoare la vaccinul AstraZeneca sunt disponibile pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/vacc.../vaccinuri-autorizate/.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la vaccin, și doriți un sfat medical, adresați-vă medicului dumneavoastră curant, farmacistului sau asistentei medicale. Numai aceștia sunt în măsură să vă ofere recomandări cu privire la măsurile ce trebuie luate. Medicul curant poate fi medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist care vă urmărește starea de sănătate."

Câte reactii adverse s-au raportat până acum pentru vaccinul Astra Zeneca?

„​Până la data de 11 Martie 2021 (inclusiv) pentru vaccinul Astra Zeneca, în România au fost raportate 2.518 reacții adverse dintre care 861 cazuri raportate pentru lotul ABV2856 al vaccinului Covid-19 AstraZeneca."

Dacă există suspiciuni legate de cele 2 loturi, de unde putem știi că nu pot fi aceleași și probleme și la celelalte loturi? Ce poate diferi de la un lot la altul, astfel încât sa știm că celelalte loturi sunt sigure?

„​EMA (n.r. Agenția Europeană a Medicamentului) evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din informațiile de până acum, numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare față de numărul obișnuit din populație, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Înainte de eliberare, fiecare lot de vaccin este testat extensiv în laboratoare acreditate, iar încadrarea în anumiți parametri este verificată de catre autoritățile de reglementare. Ca în orice proces de producție, pot exista mici variații între loturi, dar acestea nu trebuie să depășească unele valori limită stabilite încă din autorizarea inițială a produsului. Asta înseamna că orice lot de vaccin trebuie să fie foarte apropiat de cele folosite în studiile clinice de dovedire a siguranței.

Nu au fost raportate până acum deviații de la criteriile de calitate pentru loturile ABV2856 sau 5300. Evident, în cazul oricăror suspiciuni, autoritățile pot re-testa produsul în laboratoare independente. Dacă apar informații noi în această privință, veți fi anuntați."

La ce mă pot aștepta dacă m-am vaccinat cu ABV2856? Pot avea efecte adverse și după 10 zile? Există riscul să dezvolt trombofilie și după o lună sau mai târziu?

„​Nu este necesar ca cei ce au fost vaccinați cu doze din acest lot să aibă o conduită diferită de cei vaccinați cu alte loturi sau cu alte vaccinuri. În cazul în care aveți reacții, nu uitați să le raportați pe site-ul ANMDMR. Atât pacienții cât și profesioniștii din domeniul sănătății au la dispoziție varianta online de raportare sau prin descărcarea fișelor de reacții adverse specifice vaccinurilor COVID-19.

Dacă aveți simptome ce vă îngrijorează după administrarea oricărui vaccin sau medicament vă recomandăm să anunțați medicul. Nu vă administrați medicamente fără ca acestea să fie prescrise de medicul dumneavoastră. Numărul de cazuri suspecte este foarte redus și nu este mai mare decât procentul obișnuit din populație.

Până în momentul de față, din milioane de administrări nu au fost documentate efecte adverse diferite de cele specificate în prospectul autorizat al produsului. Acestea sunt majoritar ușoare și moderate și se rezolvă spontan în 1-3 zile de la vaccinare."

Când se vor vaccina persoanele din etapa 2 care încă nu au apucat să se vaccineze? Se vor vaccina cu Astra Zeneca?

„​Se vor putea vaccina cu toate vaccinurile autorizate de Comisia Europeană. Programarea va fi făcută în limita locurilor disponibile, iar din 15 martie se vor putea înscrie în listele de așteptare."

Doresc să fac rapelul la 12 săptămâni, ca și în Marea Britanie, în loc de 8. Este posibil?

„​Datele de imunogenitate arată o creștere semnificativă a titrului de anticorpi neutralizanți la voluntarii cărora a doua doza le-a fost administrată la un interval mai mare de 6 săptămâni. Titrul de anticorpi neutralizanți măsurat în serul voluntarilor cărora le-a fost administrat rapelul la 6-8 sau 9-11 săptămâni nu variază semnificativ.

Ținând cont de faptul ca există date care să susțină că o singură doză de vaccin COVID-19 AstraZeneca este suficientă pentru a asigura un grad de protecție împotriva COVID-19 pentru 12 săptămâni cel puțin egal cu cel obținut în urma administrării unui regim complet și că administrarea celei de-a doua doze într-un interval mai mare de 6 săptămâni conduce la obținerea unor titruri crescute de anticorpi neutralizanți ce ar putea avea impact asupra duratei protecției se recomandă administrarea rapelului COVID-19 AstraZeneca la 8 săptămâni de la prima doză.

În platformă sunteți automat programat la rapel la 8 săptămâni de la doza 1."

De acum înainte se administrează numai AstraZeneca?

„​Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora și momentan nu se poate alege tipul de vaccin preferat. Un factor decisiv este și rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. Prin urmare, nu putem face predicții referitoare la utilizarea preferențială în viitor.Menționăm că eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este comparabilă și foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri."

Există făcut un studiu la nivel mondial referitor la efectele vaccinurilor mRNA asupra ADN-ului extracelular (nu asupra ADN-ului din nucleul celulei)?

„​Nu sunt studii în derulare pe această temă, întrucât nu sunt motive de suspiciune. ADN-ul se găsește în organisme celulare bine definite (nucleu și în mitocondrii) care nu sunt implicate în producția de proteine dirijată de ARN-ul mesager din vaccin."

Citiți și:

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG