Linkuri accesibilitate

Vaccinul Sputnik V, protecție de 92%. Ce particularități are serul rusesc


Vaccinul se depozitează la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.
Vaccinul se depozitează la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.

Vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V are o eficacitate de aproximativ 92%, arată studiile clinice în fază avansată publicate de revista de specialitate The Lancet și citate de BBC.

Serul, care folosește fragmente de virus inactiv, similar cu cel dezvoltat de Oxford/AstraZeneca ar oferi și protecție deplină în cazurile moderate sau chiar severe de boală, se arată în studiu.

Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nejustificată, scurtăturile și absența transparenței. Dar rezultatul e clar, iar principiul științific al vaccinării este respectat și demonstrat. Ceea ce e sinonim cu faptul că încă un vaccin poate intra în lupta anti-Covid”, au transmis Ian Jones și Polly Roy, profesori la The Lancet.

Vaccinul se depozitează la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius, ceea ce îl face mai ușor de transportat. Produsul stârnește un răspuns imunitar al organismului, dar, spre deosebire de altele, folosește verisuni diferite pentru prima și cea de-a doua doză. Rapelul se face după 21 de zile, iar reacțiile adverse sunt cele comune, potrivit studiilor.

Primit inițial cu neîncredere de comunitatea științifcă, vaccinul produs în Rusia a fost achiziționat de state din Balcanii de Vest sau din America Latină.

Principalele state care imunizează cu Sputnik V

  • Argentina
  • Bolivia
  • Emiratele Arabe Unite
  • Teritoriile palestiniene / Cisiordania ocupată
  • Iran
  • Ungaria

Ungaria a fost prima țară din UE care a autorizat vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik V, decizie luată în mod unilateral.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că lumea este la un pas de „o prăbușirea morală catastrofală” și a criticat statele bogate care își fac stocuri de vaccin în dauna celor cu posibilități limitate.

.„Diferența masivă de acces la Sănătate, bunăstare sau chiar de acces la informații sanitare generează o discrepanță și chiar o ură, dinspre țările sărace înspre cele bogate. Vă aduceți aminte de imaginile din Iran, unde oamenii ardeau steagul Statelor Unite? Sunt state din Africa unde se ard steagurile britanic și francez. Și, de ce nu, poate vom vedea în scurt timp reacții și resentimente și în țări precum Republica Moldova sau Ucraina, lăsate în bună măsură la o parte de statele din Uniunea Europeană”, explica la Europa Liberă politologul Andrei Țăranu. Detalii AICI.

Sputnik V intră pe lista producătorilor verificați, alături de Pfizer, AstraZeneca și Moderna.

XS
SM
MD
LG