Linkuri accesibilitate

Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer: „În puține locuri în care am lucrat mai există o așa înțelegere a ideii de jurnalism ca în Ucraina”


Fotojurnalistul Vadim Ghirdă a povestit cum a primit vestea că el și colegii săi de la Associated Press sunt câștigătorii Premiului Pulitzer în acest an, la categoria „Breaking news", pentru fotografii realizate pe frontul din Ucraina. Interviul integral va fi difuzat joi dimineață.

În interviul one2one, fotoreporterul Vadim Ghirdă, corespondent al agenției de știri Associated Press de 33 de ani, povestește cum a realizat fotografia care a fost inclusă în selecția ce a câștigat în acest an Premiul Pulitzer. Este o fotografie ce surprinde atrocitățile comise la Bucea, o localitate de la lângă Kiev, în timpul ocupației ruse de la începutul invaziei în Ucraina.

Vadim Ghirdă a fost însă și pe linia frontului din Ucraina și mărturisește în interviul acordat Europa Liberă că a fost impresionat atât de solidaritatea locuitorilor din țara vecină, de infrastructura din tranșeele ucrainene dar și de cât de bine înțeleg localnicii rostul meseriei de jurnalist. În același timp, Vadim Ghirdă povestește că în România, oameni care îl cunosc de 20 de ani, l-au acuzat că s-ar fi lăsat manipulat în legătură cu atrocitățile de la Bucea și au refuzat să creadă că imaginile sunt reale.

De asemenea, Vadim Ghirdă povestește că a observat că autoritățile ucrainene fac eforturi mari pentru a recupera toți luptătorii morți pe front și a-i îngropa creștinește. Cimitirele se extind de la o săptămână la alta cu rânduri întregi de noi morminte. Cei care nu mai pot fi recunoscuți sunt verificați cu ajutorul unor aparate care testează ADN-ul, donate de Statele Unite.

Vadim Ghirdă spune la one2one că premiul Pulitzer obținut de el și colegii săi de la Associated Press, corespondenți de război în Ucraina, este de fapt rezultatul muncii unei echipe care niciodată nu este vizibilă în totalitate, formată inclusiv din șoferi care știu să evite trasee periculoase, traducători și alți localnici care le explică celor fotografiați că pot avea încredere în jurnaliști.

XS
SM
MD
LG