Linkuri accesibilitate

Vaticanul trimite un cardinal la Kiev, în căutarea dialogului pentru pace


Cardinalul Matteo Zuppi va încerca să deschidă dialogul între Kiev și Moscova.
Cardinalul Matteo Zuppi va încerca să deschidă dialogul între Kiev și Moscova.

Cardinalul italian Matteo Zuppi a fost trimis de către Papa Francisc într-o misiune de pace în Ucraina.

Zuppi va dialoga timp de două zile cu autoritățile de la Kiev, pentru a afla ce fel de pace își doresc ucrainenii și ce fel de ajutor umanitar le-ar fi de folos. El nu se așteaptă la un rol de mediator, dar spune că dorește să ajute.

Potrivit Vaticanului, va fi trimis un reprezentant al Bisericii Catolice și la Moscova, pentru a „nu exclude pe nimeni” din acest dialog.

Ucrainenii le-ar putea cere ajutorul reprezentanților Bisericii Catolice pentru a repatria copiii răpiți de autoritățile ruse.

Președintele Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican, pe 13 mai. În urma acelei întâlniri, Zelenski a declarat că „nu poate exista egalitate între victimă și agresor”.

Mesajul Vaticanului a fost, până recent, văzut cu scepticism de la Kiev pentru că nu a condamnat în măsură suficientă agresiunea Rusiei. Ucrainenii nu sunt deschiși deloc la negocierea planului lor de pace, care cuprinde integritatea teritorială a țării lor, restaurarea granițelor și îndepărtarea trupelor Kremlinului.

Zuppi a fost numit, acum câteva zile, judecător al Curții Supreme a orașului-stat Vatican, rol pe care îl va prelua la 1 ianuarie 2024. El este cunoscut pentru relația cu publicul larg, în special cei nevoiași.

În anii 1992-2003, comunitatea lui Zuppi a contribuit la acordul de pace care a încheiat războiul din Mozambic, conflictul din Guatemala și cel din Burundi.

XS
SM
MD
LG