Linkuri accesibilitate

Vaticanul trimite un cardinal la Kiev, în căutarea dialogului pentru pace


Cardinalul Matteo Zuppi va încerca să deschidă dialogul între Kiev și Moscova.

Cardinalul italian Matteo Zuppi a fost trimis de către Papa Francisc într-o misiune de pace în Ucraina.

Zuppi va dialoga timp de două zile cu autoritățile de la Kiev, pentru a afla ce fel de pace își doresc ucrainenii și ce fel de ajutor umanitar le-ar fi de folos. El nu se așteaptă la un rol de mediator, dar spune că dorește să ajute.

Potrivit Vaticanului, va fi trimis un reprezentant al Bisericii Catolice și la Moscova, pentru a „nu exclude pe nimeni” din acest dialog.

Ucrainenii le-ar putea cere ajutorul reprezentanților Bisericii Catolice pentru a repatria copiii răpiți de autoritățile ruse.

Președintele Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican, pe 13 mai. În urma acelei întâlniri, Zelenski a declarat că „nu poate exista egalitate între victimă și agresor”.

Mesajul Vaticanului a fost, până recent, văzut cu scepticism de la Kiev pentru că nu a condamnat în măsură suficientă agresiunea Rusiei. Ucrainenii nu sunt deschiși deloc la negocierea planului lor de pace, care cuprinde integritatea teritorială a țării lor, restaurarea granițelor și îndepărtarea trupelor Kremlinului.

Zuppi a fost numit, acum câteva zile, judecător al Curții Supreme a orașului-stat Vatican, rol pe care îl va prelua la 1 ianuarie 2024. El este cunoscut pentru relația cu publicul larg, în special cei nevoiași.

În anii 1992-2003, comunitatea lui Zuppi a contribuit la acordul de pace care a încheiat războiul din Mozambic, conflictul din Guatemala și cel din Burundi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG