Conform scrisorii, Biserica Catolică are dreptul de a practica și a-i educa pe credincioși cu privire la practicile religioase propovăduite de aceasta, așa cum se arată în Tratatul de la Lateran, încheiat în 1929 între cele două state.
Noua lege din Italia, ce se află în dezbatere în Parlament, ar trebui să ofere protecție membrilor comunității LGBTIQ+ din Italia împotriva violenței și a discursului instigator la ură, prin incriminarea acestor fapte. Pentru a informa publicul cu privire la problemele sensibile cu care se confruntă comunitatea, legea ar propune, de asemenea, o zi națională în care publicul, inclusiv elevii din școli, să fie educați cu privire la pericolele violențelor anti-LGBTIQ.
„Nimeni nu poate interfera cu un Parlament suveran ce are dreptul și datoria de a legifera cu deplină independență”, a susținut Alessandro Zan, cel care a introdus legea în Parlament.
Prim-ministrul italian, Mario Draghi, de confesiune Catolică, a ținut să puncteze independența Parlamentului în propunerea și adoptarea de noi legi. „Suntem un stat secular, nu unul religios”, a declarat acesta în fața Senatului italian. „Sistemul nostru juridic conține toate garanțiile pentru a ne asigura că legile respectă întotdeauna principiile constituționale și angajamentele internaționale”, a continuat el.
O intervenție a Vaticanului în procesul legislativ italian este extrem de rară, iar discuțiile dintre oficialii Sfântului Scaun și cei italieni rareori ajung în ochii publici.
„Este pentru prima dată când Biserica a făcut așa ceva”, a spus Robert Mickens, editor la Roma al cotidianului catolic La Croix.
Poziția Bisericii Catolice față de relațiile între persoane de același sex
Biserica Catolică și-a exprimat, de-a lungul timpului, păreri contrare cu privire la comunitatea LGBTIQ și, implicit, relațiile dintre persoanele de același sex. Înainte de a deveni Lider al Vaticanului, Papa Francisc, pe atunci arhiepiscop de Buenos Aires, s-a opus vehement legiferării căsătoriilor dintre persoanele de același sex din Argentina.
El declara pentru L’Osservatore Romano: „În următoarele săptămâni, poporul argentinian se va confrunta cu o situație al cărei rezultat poate afecta grav familia”, spunea acesta, citat de National Catholic Register.
Fostul arhiepiscop a susținut, în schimb, că este de acord cu parteneriatele civile între persoanele gay.
„Credem că persoanele de același sex trebuie să aibă dreptul la parteneriate civile mai cuprinzătoare decât cele care există în prezent”, declara pentru acesta purtătorul său de cuvânt de atunci.
De când a devenit Lider al Vaticanului, poziția Papei Francisc cu privire la drepturile persoanelor LGBTIQ a alternat constant. În iulie 2013, spre exemplu, Papa declara pentru presă că nu se află într-o poziție să judece persoanele LGBTIQ, în iulie 2015, acesta a binecuvântat apostolic, într-o scrisoare, un cuplu gay. Două luni mai târziu, a explicat că binecuvântarea sa nu reprezintă neapărat o susținere a „comportamentelor neadecvate”. Vaticanul a insistat că binecuvântarea apostolică era adresată individului, fără să reprezinte un punct oficial al doctrinei Bisericii.
În aceeași manieră, Papa afirma, în noiembrie 2014, că orice copil trebuie crescut de o mamă și un tată, lucru pe care Biserica Catolică l-a menținut constant.
Catehismul Bisericii Catolice, setul de principii ce stau la baza religiei Catolice, adoptă o poziție moderată cu privire la relațiile dintre persoanele de același sex, alegând să nu le numească „păcătoase”, iar atitudinile din interiorul Bisericii amplifică gradul de confuzie cu privire la o atitudine formală în rândul clericilor.
Astfel, enoriașii LGBTIQ din comunitatea Catolică întâmpină experiențe diferite în funcție de eparhii și parohii. În timp ce multe dintre acestea încearcă să ofere o primire călduroasă persoanelor LGBTIQ, altele le interzic din start apartenența la comunitate.
Catehismul nu propune, de asemenea, o politică oficială cu privire la tratarea persoanelor transgender, membre ale comunității LGBTIQ. În octombrie 2014, spre exemplu, Sinodul Extraordinar al Vaticanului a discutat multiple probleme cu privire la comunitatea LGBTIQ, însă nu s-a referit deloc la situația persoanelor transgender.
Experiențele acestora sunt, în schimb, diferite față de așa-zisa „neutralitate” a Bisericii. În septembrie 2015, Congregația pentru Doctrina Credinței, responsabilă pentru implementarea doctrinei Catolice, a interzis unei persoane transgender din Spania să devină naș.
Conform unui Eurobarometru, Italia se află sub media europeană când vine vorba de toleranța majorității populației față de comunitatea LGBT, cu doar 55% dintre respondenți arătându-se de acord cu un posibil prim-ministru ce ar putea proveni din comunitatea LGBT, spre deosebire de 93% în Olanda, sau 90% în Suedia.