Linkuri accesibilitate

Verdict final în cazul Mladic: Genocid, crime de război, crime împotriva umanității


Sfidător de la început, până la sfârșit: Mladic s-a prefăcut că le face poze jurnaliștilor din sala de tribunal de la Haga, la pronunțarea verdictului final, pe 8 iunie.

Instanța de la Haga a respins, marți, apelul lui Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul Bosniei”, prin care acesta își contesta condamnarea din noiembrie 2017, când Mladic a fost găsit vinovat de orchestrarea genocidului de la Srebenica, persecuția și exterminarea bosniacilor și croaților, terorizarea populației din Sarajevo și luarea reprezentanților forțelor Națiunilor Unite drept ostatici.

Apărarea lui Mladic a susținut că fostului lider al armatei sârbe din Bosnia i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil. Tribunalul a considerat însă că avocații lui Mladic nu au putut demonstra acest lucru. Implicarea lui Mladic în asediul capitalei Bosniei a fost și ea contestată de către avocați. Tribunalul a respins apelul. Apărarea lui Mladic a contestat și verdictul de implicare în uciderea bosniacilor și croaților din alte 15 localități. Tribunalul a respins apelul.

Condamnările sale din 2017 rămân în vigoare, definitiv. Ratko Mladic își va petrece restul vieții în închisoare. Nu se știe încă în ce țară va fi transferat criminalul de război.

Supraviețuitorii genocidului de la Srebenica au urmărit transmisia în direct a condamnării lui Ratko Mladic, de la Memorialul Genocidului.
Supraviețuitorii genocidului de la Srebenica au urmărit transmisia în direct a condamnării lui Ratko Mladic, de la Memorialul Genocidului.

Procurorul-șef al Națiunilor Unite, Serge Brammertz, a spus, înaintea declarării verdictului, că Mladic este vinovat, iar acțiunile sale dinaintea genocidului de la Srebenica, din 1995, arată că acesta a fost premeditat. „Intenția era deja prezentă din 1992", a menționat Brammertz.

În anticiparea verdictului final, mai mulți oameni care au supraviețuit genocidului au arborat steagurile Bosniei în fața Tribunalului. Aceștia au scris pe steaguri numele localităților în care Mladic e acuzat că a comis crime de război.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG