Linkuri accesibilitate

Jocurile Olimpice 2024. Exercițiul Sabrinei Maneca-Voinea la sol ar putea fi reanalizat


Gimnasta Sabrina Maneca-Voinea în finala feminină de la sol, de la Jocurile Olimpice din Franța, pe 5 august 2024.
Gimnasta Sabrina Maneca-Voinea în finala feminină de la sol, de la Jocurile Olimpice din Franța, pe 5 august 2024.

Exercițiul la sol de la Jocurile Olimpice al Sabrinei Maneca-Voinea ar putea fi reanalizat de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) în urma mai multor cereri trimise, inclusiv de către multipla campioană olimpică Nadia Comăneci. În joc este medalia de bronz la proba de la sol.

„S-au trimis numeroase videouri și cereri, cerând clarificarea deducției de ieșit din covor”, a declarat Nadia Comăneci pentru Europa Liberă.

„Nu se vede”, adaugă multipla campioană olimpică cu privire la momentul în care Sabrina Maneca-Voinea ar fi depășit spațiul la sol atunci când a plecat într-o linie acrobatică.

Ce s-a întâmplat în finala de la sol

În clasamentul oficial, după contestații, Sabrina Maneca-Voinea a terminat cu 13.700 de puncte, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu (locul 4), dar s-a clasat pe locul 5 după ce a obținut mai puțin la execuție.

Voinea a fost sancționată cu 0,1 puncte deoarece călcâiul său ar fi depășit covorul, la una dintre liniile acrobatice.

Bărbosu a crezut inițial că a câștigat bronzul, dar sportiva americană Jordan Chiles a fost ultima concurentă, iar scorul inițial afișat pe panoul video a fost mai mic decât cel al sportivei din România, făcând-o pe româncă să sărbătorească.

Însă, antrenorii lui Chiles au cerut arbitrilor să revizuiască componenta de dificultate a punctajului ei. Acest lucru a dus la o creștere de 0,1 puncte, ridicând-o pe sportiva din SUA la un punctaj total de 13,766, în fața celor două românce, obținând astfel medalia de bronz.

De asemenea, Voinea a făcut o contestație, însă arbitrii nu i-au dat dreptate și, astfel, clasamentul final nu a fost schimbat: locul 1 - Rebeca Andrade (Brazilia), locul 2 - Simone Biles (SUA), locul 3 - Jordan Chiles (SUA).

„Nu cred că ignoră [FIG - n.r.]. Este nevoie de o claritate pentru Sabrina și noi toți: a ieșit sau nu a ieșit?”, a mai spus Nadia Comăneci pentru Europa Liberă.

De altfel, ea a publicat pe conturile sale de pe rețelele sociale imagini în care arată că Sabrina Maneca Voinea nu a depășit linia în timpul probei.

În cursul zilei, Euronews România a relatat, de asemenea, că exercițiul Sabrinei Voinea va fi reanalizat, după ce Nadia Comăneci a trimis marți dimineață mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, Federația Internațională de Gimnastică și Tribunalul Sportiv de la Lausanne (TAS) s-ar putea pronunța peste câteva luni.

Scrisori către FIG

Luni, în ziua probei, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestaţiei exerciţiului la sol al Sabrinei Voinea-Maneca.

„Modul de apreciere a punctajului acordat şi refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestaţiei depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaţionale dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia”, a transmis Covaliu, citat de News.ro.

De asemenea, președinta Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a trimis marți o scrisoare şefului FIG, în care cere explicații pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.

FRG a solicitat inclusiv publicarea analizei detaliate şi justificarea pentru cele nouă gimnaste participante în finala de la sol, conform News.ro.

Totodată, Federaţia Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) două memorii:

  • referitor la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului;
  • referitor la felul în care au fost soluţionate contestaţiile pentru Sabrina Maneca Voinea şi Jordan Chiles.

Controverse

Mama și antrenoarea Sabrinei, Camelia Voinea, a anunțat retragerea din gimnastică în urma acestor controverse.

„Sabrina nu a ieșit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut. Atât am putut suporta!”, a scris Camelia Voinea, luni seară, pe Facebook.

Ulterior, în spațiul public au început să apară informații potrivit cărora Maria Fumea, membră în comitetul executiv al Federației Internaționale de Gimnastică, ar fi putut să influențe notele din finala de la sol.

Maria Fumea a dezmințit, marți, aceste informații. „Nu am făcut parte din juriul de apel al finalei feminine de la sol. Nu am avut nici o influență în acordarea notelor sau în rezolvarea contestațiilor”, a declarat ea.

Fumea a menționat însă că a făcut parte din juriul de apel în alte sesiuni ale competiției de gimnastică artistică.

De asemenea, ea a precizat că a fost în sala de concurs împreună cu Nadia Comăneci, cu președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, și cu președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.

„Cele trei personalități pot confirma luarea mea de poziție și aportul meu în rezolvarea situației actuale”, a adăugat Maria Fumea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG