Linkuri accesibilitate

Donald Trump a anunțat în mod surprinzător că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe în perioada următoare.
Donald Trump a anunțat în mod surprinzător că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe în perioada următoare.

Negocieri pentru soarta Ucrainei. Șeful NATO, Mark Rutte: E crucial să ne asigurăm că Putin nu va mai încerca să atace Ucraina

Cele mai importante informații

11:22 13.2.2025

Ce știm despre negocierile de pace Rusia-Ucraina

La o zi după ce ce Donald Trump a anunțat că a discutat în jur de 90 de minute cu președintele rus Vladimir Putin, la Bruxelles are loc o reuniune a miniștrilor Apărării din statele NATO.

Statele Unite sunt reprezentate la eveniment de șeful Pentagonului, Pete Hegseth, cel care, miercuri spunea că ar fi „nerealist” ca granițele Ucrainei să revină la cele de dinainte de invazia Rusiei în Crimeea, în 2014.

Într-o discuție cu jurnaliștii purtată înainte de reuniunea de joi a miniștrilor Apărării din țările NATO, Pete Hegseth a declarat că agresiunea rusă asupra Ucrainei a fost „o resetare pentru NATO” și un moment de „conștientizare a faptului că această alianță trebuie să fie robustă, puternică și reală”.

„Acesta este motivul pentru care președintele Trump a solicitat creșterea cheltuielilor de apărare la nivel general pentru NATO, pentru ca țările europene să recunoască că aceasta este o amenințare urgentă și reală la adresa continentului, iar această agresiune trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus el, citat de BBC.

El spune că a face față agresiunii rusești este „o responsabilitate europeană importantă”.

„Cu siguranță nu este o trădare” faptul că SUA negociază cu Rusia încheierea războiului din Ucraina, a insistat oficialul american. „Nu există nicio trădare; există o recunoaștere a faptului că întreaga lume și SUA au investit în pace, într-o pace negociată”, spune el.

Anterior, șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că Alianța trebuie să își „crească” producția de apărare, deoarece se află în urma Rusiei. Rutte a mai spus că un tratat de pace ar trebui să prevadă că Putin nu va mai putea ocupa alte teritorii ucrainene pe viitor.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, John Healey, a spus că „nu poate exista nicio negociere cu privire la Ucraina fără Ucraina”, în timp ce șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis că Europa trebuie să participe și ea la eventualele negocieri de pace.

Ce au vorbit Trump cu Putin la telefon

Președintele american Donald Trump a declarat că „suntem pe cale să obținem pacea” în Ucraina, după discuția telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Trump a confirmat – într-o postare pe Truth Social – discuția pe care a avut-o cu liderul rus pe 12 februarie.

Președintele SUA, Donald Trump, a spus că el și Putin „au convenit să lucreze împreună, foarte îndeaproape, inclusiv să viziteze națiunile celuilalt. De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă negocierile imediat”.

De asemenea, Donald Trump a precizat că, după discuția sa cu Putin, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a spus dacă Ucraina va fi un participant egal la negocierile cu Rusia.

Zelenski s-a arătat mulțumit de atitudinea lui Donald Trump și a subliniat că a discutat cu președintele SUA, printre altele, despre „oportunități de a obține pacea” și despre „disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă”.

„Ucraina vrea pace mai mult decât oricine. Vom stabili pașii noștri comuni cu America pentru a opri agresiunea rusă și pentru a garanta o pace fiabilă și prelungită”, a spus el în postări pe rețelele de socializare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Trump „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea imediată a ostilităților și rezolvarea problemei prin mijloace pașnice”.

„Președintele Putin, la rândul său, a menționat necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului și a fost de acord cu Trump că o înțelegere pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice”, a spus Peskov.

Anunțul despre discuția lui Donald Trump cu Vladimir Putin a avut loc la puțin timp după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților NATO la Bruxelles pe 12 februarie că așteptarea ca granițele Ucrainei să revină la cele din 2014 este „nerealistă”.

El a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO nu este văzută de Casa Albă ca parte a soluției de încetare a conflictului.

Donald Trump a adăugat și că aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi „practică".

12:14 13.2.2025

Aliați NATO: Ucraina și Europa trebuie să fie parte în negocierile de pace

Aliați NATO, printre care Franța, Germania și Marea Britanie, insistă că Ucraina și Europa trebuie să fie implicate direct în discuții de pace legate de războiul Rusia - Ucraina. Reacția vine după ce administrația de la Washington a semnalat că e posibilă o întâlnire Trump-Putin pe aceasta temă.

Miniștrii Apărării din statele NATO participă la Bruxelles la un summit unde vor discuta situația din Ucraina.

Înainte de reuniune, oficiali din țările europene ale NATO au declarat că Europa și Ucraina sunt direct interesate de viitoarele negocieri privind viitorul Ucrainei. Ei au mai spus că regretă că președintele SUA, Donald Trump, a oferit deja unele concesii Rusiei, fără a se consulta cu aliații înainte de începerea negocierilor propriu-zise.

Citește mai mult în articolul de mai jos.

12:24 13.2.2025

China se oferă să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

Președintele SUA, Donald Trump, crede că omologul său chinez, Xi Jinping, poate ajuta semnificativ la oprirea conflictului din Ucraina.
Președintele SUA, Donald Trump, crede că omologul său chinez, Xi Jinping, poate ajuta semnificativ la oprirea conflictului din Ucraina.

China a propus să organizeze o întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și Donald Trump pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Astfel, surse ale publicației americane au declarat că oficialii chinezi au trimis, prin intermediari, o propunere echipei lui Donald Trump de a organiza un summit între cei doi lideri și de a se implica în menținerea păcii după un eventual armistițiu.

Președintele SUA, Donald Trump, crede că omologul său chinez, Xi Jinping, poate ajuta semnificativ la oprirea conflictului din Ucraina. Potrivit surselor WSJ de la Washington și Beijing, China ar propune un summit SUA-Rusia fără implicarea Ucrainei.

Propunerea Chinei nu include niciun angajament din partea ei de a-și reduce sprijinul economic enorm pentru Moscova.

13:09 13.2.2025

Ce spun ucrainenii despre un eventual schimb de teritorii între Rusia și Ucraina

„Ei trebuie să elibereze totul”. Ce spun ucrainenii despre un eventual schimb de teritorii cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG